dinsdag 22 augustus 2017

22 augustus Gedachtenis Heilige Maagd Maria

Martyrologium Romanum
22 augustus
De gedachtenis van de Heilige Maagd Maria, Koningin, die de Zoon van God baarde, de Vredevorst, aan wiens rijk geen einde komt, en die door het christenvolk wordt begroet als Koningin des Hemels en Moeder van barmhartigheid.
***
Ingevoerd door paus Pius XII (1876-1958) in 1955, een jaar na het Mariajaar 1953-1054, stond deze gedachtenis in de kerkelijke kalender aanvankelijk op 31 mei, de laatste dag van de Mariamaand. Op de postconciliaire kalender werd deze gedachtenis verplaatst naar 22 augustus, de “octaafdag” van 15 augustus, het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. De kroning van Maria tot Koningin van hemel en aarde is een consequent en logisch gevolg van haar Tenhemelopneming met ziel en lichaam, zoals het dogma leert. Beide geloofsmysteries worden in het Rozenkransgebed als 4 e (Tenhemelopneming) en 5e (Kroning) geheim van de Vijf Glorievolle Geheimen overwogen.
In de Litanie van Maria (Litanie van Loreto) wordt Maria met haar officiële titels – deels Bijbels gefundeerd, deels in de katholieke traditie gegroeid - aangeroepen, waartoe ook een aantal  koninginnentitels behoort zoals Koningin van de engelen, van de aartsvaders, van de apostelen, van de vrede, van alle heiligen en ‘Koningin in de hemel opgenomen’.

Paus Johannes Paulus II (1920-2005) voegde twee titels toe: in 1980 ‘Moeder van de Kerk’, en in 1995 ‘Koningin van het gezin.’