donderdag 31 augustus 2017

31 augustus - gedenkdag van de heilige Jozef van Arimathea en Nicodemus

MARTYROLOGIUM ROMANUM

31 augustus - gedenkdag van de heilige Jozef van Arimathea en Nicodemus

Te Jeruzalem de gedenkdag van de heilige Jozef van Arimathea en Nicodemus, die het lichaam van Jezus bij de kruisafname in ontvangst namen, het in een lijkwade wikkelden en in het graf legden. Jozef was een aanzienlijk lid van de raad en een leerling van de Heer, die het koninkrijk van God verwachtte. Nicodemus, een lid van de Farizeeën en een van de voornaamsten van de Joden, was ’s nachts naar Jezus gekomen om Hem te ondervragen over zijn zending en hij had ten overstaan van de hogepriesters en Farizeeën, die Jezus wilden grijpen, diens zaak verdedigd.

In de “Festa Propria” van 1674 (kalender en teksten van de Eigen Feesten) van de kanunniken en kanunnikessen van het H. Graf staat de gedenkdag van Jozef van Arimathea vermeld op 17 maart, dichtbij die van een andere heilige, de soldaat Longinus (15 maart) die de zijde van Jezus na zijn dood doorstak. Een gedenkdag van Nicodemus ontbreekt in de kalenders van de H.Graforde.
De “Eigen Feesten” – het eerste Proprium van de Orde – werden pas in 1674  samengesteld door Libert van Elsrack, prior van het H.Grafklooster te La Xhavée (België).
Ten gevolge van de brevierhervorming van het Concilie van Trente (1545-1563) en de bepaling dat het nieuwe Romeinse brevier moest worden ingevoerd moest de Orde van het H.Graf het eigen brevier, de “Ritus ecclesiæ Dominici Sepulcri Hierosolymitani” (Ritus van de kerk van het Graf van de Heer te Jeruzalem) opgeven. De “Festa Proprium” zijn een omwerking van het Proprium van de Poolse H.Grafkloosters waarmee na 1645 door prior van Elsrack de eerste betrekkingen werden aangeknoopt. In het voorwoord van deze uitgave verklaarde hij dat de kanunniken en Kanunnikessen sinds veertig jaar, dus van ca 1634 – het Romeins brevier in gebruik hadden. Dit bleef ook zo na Vaticanum II toen het Romeinse brevier ingrijpend werd herzien en met een nieuwe naam “Liturgia Horaum” werd aangeduid.