maandag 29 april 2019

Breaking: Archeologische vondsten op de Kerkberg

Onverwacht hebben werkzaamheden voor de waterleiding dit weekend geleid tot archeologische vondsten: vermoedelijk is een hoekdeel van de fundering van het zogenaamde Kanunnikenhuis (vanaf de 17e eeuw ook wel genaamd Pastorele Huis) tijdelijk blootgelegd, waarin de Kanunniken van het H. Graf vanaf de vijftiende eeuw en na de Reformatie bisdompriesters hebben gewoond tot 1880, het jaar waarin pastoor Willemsen het huis dat was geïntegreerd in de kerk, sloopte in verband met de uitbreiding van de kerk en de verplaatsing van de huisvesting. 

Verder was tot heden niet bekend dat dit deel van de Kerkberg in het verleden ook was gebruikt als begraafplaats, van kanunniken vermoedelijk van het H. Graf (15e-17e eeuw) maar mogelijk ook al eerder voor kanunniken van het aartsbisdom Utrecht (negende eeuw - 1350) of zelfs voor monniken van het Petrusklooster (tenminste achtste eeuw - negende eeuw).  Het aangetroffen gebeente zal op passende wijze weer ter aarde worden besteld.

De deskundigen van de Heemkunde Vereniging Roerstreek (HVR) zijn direct bij de vondsten betrokken en hebben onder meer met metaaldetectors een onderzoek ingesteld, het fundament verder blootgelegd en bekeken op welke plaatsen de grond was geroerd dan wel in oorspronkelijke geologisch staat verkeerde.

Wordt vervolgd.