woensdag 10 november 2021

11 november - H. Martinus van Tours, bisschop




Met vreugde vieren we vandaag de gedachtenis van de H. Martinus van Tours. Zijn levensloop is opgetekend door Sulpitius Severus. De Vita van de H. Martinus was zeer populair in de hoge Middeleeuwen.

Een van de episodes verhaalt de dood van de H. Martinus. Toen hij zijn einde voelde naderen vroeg hij om op de grond te worden gelegd, op as die daar was uitgespreid. Daar gaf hij, terwijl men bij hem bad, de geest. Zoals Sulpitius Severus zegt weigerde Martinus niet het martelaarschap, alleen het martelaarschap dat hèm niet ten deel viel. Waarom deze heilige belangrijk is ligt in het feit dat hij als eerste heilige niet-martelaar is opgenomen in de lijst van de belijders van het geloof. Martinus is de eerste monnik van het Latijnse westen.

Het fresco van de heilige Martinus dat wij hier kunnen beschouwen werd geschilderd voor de kapel van de heilige in de benedenbasiliek van de H. Franciscus van Assisi. Verlevendigd door het licht, het kleurenspel en de ruimtelijke diepte, toont dit tafereel een aantal acolieten die de begrafenis bijwonen. De architectonische structuur van de scène is interessant alsook de expressiviteit van de verschillende assistenten bij dit indrukwekkende moment.

Afbeelding: 
Begrafenis van de H. Martinus. Simone Martini 1322-1326, Fresco, 284 cmx230 cm.
Kapel van de H. Martinus. Basiliek van de H. Franciscus, Assisi.