zondag 28 november 2021

Adventmeditatie paus Benedictus XVI: het geheim van de stilte

Maria, de reine Maagd van de Heer. Haar boodschap is de vrouwelijke bereidheid voor de Ontvangenis. Op zondag Rorate wordt het Evangelie gelezen van de Aankondiging aan Maria en van de wonderbare Ontvangenis van het Goddelijk Kind. "De engel Gabriël werd door God naar een stad in Galilea gezonden met name Nazareth tot een Maagd. Zij was verloofd met een man die Jozef heette uit het Huis van David, en de naam van de Maagd was Maria. De engel trad bij haar binnen en sprak: "Wees gegroet,  Gij vol van genade . . .!" Een van de beslissende uren van de wereldgeschiedenis   want hier en op deze plaats is waarachtig in de volste zin van het woord Gods  aanwezigheid onder de mensen begonnen. Hier is het werkelijk "Advent" geworden.

Bedenken wij echter ook: dit beslissende uur van de wereldgeschiedenis was tegelijkertijd een van haar stilste uren. Een vergeten uur, dat in geen enkele krant stond en waarvan geen enkel geïllustreerd blad melding maakte of zou hebben gemaakt wanneer iets dergelijks er toen reeds was. Wat ons hier gezegd wordt is dus allereerst een geheim van de stilte. Het waarachtige grote groeit ongemerkt, en stilte op de juiste tijd is vruchtbaarder dan ononderbroken werken, wat maar al te gemakkelijk tot geestloze leegloop kan worden. Wij allen zijn immers in deze tijd van “veramerikanisering” van het openbare leven bezeten door een merkwaardige onrust, die in elk moment van stilte tijdverlies, in elk moment van rust een nalatigheid bespeurt. Iedere gram tijd wordt gemeten en gewogen, en wij vergeten daardoor het eigenlijke geheim van de tijd, het geheim van de groei en het werk: de stilte.
Ook in de wereld van het religieuze is het [helaas dikwijls] zo dat wij alles verwachten en verhopen van ons werk, dat wij met allerlei oefeningen en activiteiten ons onttrekken aan het eigenlijke geheim van de innerlijke groei voor God.  En toch komt het in de wereld van het religieuze minstens evenveel aan op het ontvangen als op het doen.

Uit: Joseph kardinaal Ratzinger, Dogma und Verkündigung, p. 374 e.v., opgenomen in Mitarbeiter der Wahrheit. Gedanken für jeden Tag (van dezelfde auteur). Pfeiffer, München 1979, p. 376