donderdag 18 januari 2018

IHS – JEZUS-TRIGRAM

vervolg
Over het Jezus-trigram IHS werd reeds een en ander gezegd (8 januari 2018), zie link. Bij de meesten van ons is het zeker bekend. Het is geen strikt monogram, maar een tri-gram: een combinatie van 3 tekens in een zekere volgorde.
De term is aan het Grieks ontleend: τρεις (het telwoord voor drie) of τрις (driemaal) en γραμμα [gramma] met betekenis: inkrassing, teken, letterteken.
I H S zijn de drie beginletters van de Latijnse woorden Iesus Hominis Salvator met de betekenis: Jezus, Verlosser/Redder van de mens.  Hominis ook in het meervoud Hominum worden gelezen: Jezus, Verlosser/Redder van de mensen.




Dit teken werd later door de Jezuïeten overgenomen.  Men vindt het vandaag de dag nog in de beeedende kunst in vele, door hen gebouwde barokkerken. Vervolgens vond het zijn uitbreiding in heel de katholieke wereld. Het is een duidelijk symbool  voor de katholieke identiteit.
Het is eeen betreurenswaardig feit dat velen vandaag de betekenis die katholieken eeuwenlang aan dit teken hebben gehecht, niet meer graag zien. Zelfs in recente uitgaven ( bijvoorbeeld in B. Bieger, Das Bilderlexikon der christlichen Symbole, Benno-V. 2010) vindt men het niet meer terug. Waarom? Is het niet een teken van katholieke vroomheid als wij Christus aanroepen als Heiland en Zaligmaker?