zondag 21 juli 2024

WIE WAS DE HEILIGE ODILIA VAN DE ELZAS?






Wie was de Heilige Odilia van de Elzas, Patrones tegen oogziektendie in 1946 door Paus Pius XII werd uitgeroepen tot Patrones van de gehele Elzas. 

Hier in Sint Odiliënberg bevindt zich een glas-in-loodraam  van de hand van Joep Nicolas,





Uit haar oudste levensbeschrijving (tussen 850 en 857) weten wij dat zij werd geboren op een van de mooiste uitzichtspunten in de Vogezen, 763 m hoog, ten zuidwesten van Straatsburg, het stamslot, de
Hohenburch. Bij haar geboorte was zij echter blind, en werd daarom door haar vader, Eticho I, hertog van de Elzas, verstoten. Haar moeder, Bereswinda, liet haar in het geheim opvoeden in een klooster in Palma.

Omstreeks 700 hoorde Bisschop Erhard van Regensburg een geheim-zinnige stem, die hem opdroeg het meisje, dat toen twaalf jaar was, te dopen. Hij doopte haar en tegelijkertijd kreeg zij het licht in haar ogen. Hij liet dit aan hertog Eticho weten, maar deze bleef onvermurwbaar. In het klooster viel zij op door haar voorbeeldig leven. Door heimwee gedrongen schreef zij op zekere dag een brief aan haar oudste broer, waarin zij hem vroeg met haar vader te spreken of zij niet naar huis mocht komen. Haar broer deed het, maar Eticho bleef bij zijn besluit.
Toen stuurde de broer een wagen naar Palma om haar op te halen, hopende dat hun vader zich zou bedenken als hij Odilia zag. Toen hij haar zag, ontstak hij echter in zo'n grote toorn dat hij niet meer wist wat hij deed
, en zijn zoon zo afranselde met een stok, dat deze dood bleef liggen. Toen hij weer tot zichzelf kwam, kwam hij tot inkeer en stond Odilia toe in de buurt te blijven. Hij zelf bleef tot zijn dood op Hohenburch en trachtte door boete en het geven van aalmoezen zijn wangedrag goed te maken. Hij vermaakte alles wat hij bezat aan Odilia en overleed kort daarna. Op voorspraak van Odilia werd haar vader uit het vagevuur bevrijd, welke gebeurtenis zoveel indruk maakte, dat nog uitbeeldingen hiervan, o.a. in Scherweiler (Elzas) in de Odiliakapel en in een mozaiek in de Tranenkapel in de Honenburen - waar zij aanhoudend voor hem bad - te zien zijn.

Odilia maakte van de Hohenburch een klooster, waar uit alle delen van de toenmaals bekende wereld velen toetraden en haar tot Abdis kozen. Daar het klooster hoog op de berg moeilijk bereikbaar was voor zieken en bejaarden, werd onder aan de berg een nieuw klooster met hospitaal gebouwd, het Niedermünster. Op haar gebed ontspringt hier een bron, waar vele genezingen plaats vinden. Door de bevolking werd Odilia, die op 13 december 720 overleed, vooral aangeroepen bij de onder het klooster gelegen Odiliabron voor de genezing van oog-ziekten. De roem van haar heiligheid verspreidde zich tot ver in Europa en in vele streken in Duitsland en Zwitserland werden plaatsen naar haar genoemd. In onze omgeving, vlak over de Duitse grens in Havert, vindt men naast een eeuwenoude cultus, een magnifiek beeld van de Heilige Odilia. Nog steeds komen jaarlijks veel pelgrims naar haar graf in de Hohenburch op de Mont Sainte-Odile in de Elzas.

*

Om te onthouden

OILlA is een oude hoog-Duitse naam, die geromaniseerd werd.
Vertaald betekent ODILIA "Beheerster van het erfgoed"
.
Samenhangende namen: Othilia, Ottilia of Ottilie, Otti, Oda, Ota.