zondag 21 juli 2024

´weest niet bezorgd´ een overweging op zondag

 



16e zondag door het jaar B – Dionysiusparochie

De Bijbel zegt dat je niet twee heren tegelijk kunt dienen. Deze nodigt ons uit om te kiezen voor de liefdevolle Vader. Voor God dus, die het beste met ons voor heeft, die steeds naar ons omziet en ons nooit in de steek laat. De Bijbel zegt dan ook : ´weest niet bezorgd´. Er wordt bedoeld dat we niet angstig hoeven te zijn. We hoeven niet steeds weer op ons zelf terug te vallen. De beslissende keuze om te geloven gebeurt in deze vrijheid van de onbezorgdheid.

Gezond verstand, vooral godsdienstig gezond verstand dat vertrouwen heeft in God, relativeert de angst. Als we oog hebben voor de natuur, voor vogels en bloemen, dan ervaar je dat er iets is, dat er iemand is, en die noemen wij God, die voor ons zorgt.

We zijn mensen met grenzen. Als we onze krachten overschatten, dan benadelen we ons zelf. We zouden eerder het leven aan ons laten gebeuren want dit leven hebben we ooit als fundamenteel goed ervaren.

Er is een hand die de dingen ten goede leidt. Mórgen ervaren we dat, hoezeer vandaag ook op ons drukt. En u zult, ondanks bange zorgen van het ogenblik, ook ervaren hebben, dat de dag van morgen voor zichzelf zorgt. Dat die dag anders was dan wij eerst vreesden.

De Bijbel heeft ons laten zien dat God, de Vader ons bemint. De liefde van God voor ons is mateloos. De Bijbel spreekt daarover om ons echt gelukkig te maken. Wij zijn in de liefde van God geborgen, wij staan geschreven in de hand van God, ook hier en nu.

Een mens is gelukkig in de mate dat hij aanvaard wordt. Maar wij kunnen er zeker van zijn dat God ons aanvaardt en Hij stelt daarbij geen voorwaarden.

De Bijbel nodigt ons dan ook uit om God niet te vergeten, door te bidden en God nodigt ons ook uit om voor elkaar hart te hebben. Dan kunnen we naderhand ervaren dat al het overige ons erbij gegeven wordt. We leven immers anders. Dit geeft aan alles wat menselijk is, aan hoop, vrees en verlangen, een nieuwe kleur. Onze zorgen verliezen hun dramatisch karakter.

Als we echt thuis zijn, dan is er geen bedreiging meer die ons echt angst aanjaagt.