donderdag 28 februari 2019

Wil jij ook praten met de zusters voor je spreekbeurt, je werkstuk of gewoon zomaar?

schrijf naar inlichtingen@priorijthabor.nl 
of bel 0475 53 20 74


Mgr. R. Barron We are designed to seek after and look for God.

SEVENTH WEEK IN ORDINARY TIME

MARK 9:41-50

Friends, in our Gospel, Jesus speaks, with incredible bluntness, about cutting off one’s hand and foot and plucking out one’s own eye. If these things are a block to your salvation, get rid of them, for it is better to enter life maimed than to enter Gehenna with all of your limbs and members.

The hand is the organ by which we reach out and grasp things. The soul is meant for union with God, but instead we have reached out to creatures, grasping at finite things with all of our energies.

The Lord also speaks of the foot. The foot is the organ by which we set ourselves on a definite path. We are meant to walk on the path which is Christ. Do we? Or have we set out down a hundred errant paths, leading to glory, honor, power, or pleasure?

We are designed to seek after and look for God. Have we spent much of our lives looking in all the wrong places, beguiled by the beauties and enticements of this world? And are we willing to pluck out our eye spiritually, to abandon many of the preoccupations that have given us pleasure?

maandag 25 februari 2019

Bijgewerkt - Gebedsintenties Kerkberg Gebedsgroep voor de maand februari


U kunt Uw gebedsintenties opgeven per e- mail (gebedsgroep@kerkberg.nl), per post, telefonisch, per ijlbode, of hoe dan ook.

Wij bidden namens de gemeenschap voor de gemeenschap tot eer van God en heil van mensen!

Mededeling voor de leden van de Kerkberg Gebedsgroep:
De leden van de Kerkberg Gebedsgroep wordt gevraagd mee te bidden met voor de intenties die in deze maandrubriek verschijnen.
Zij ontvangen ieder persoonlijk de Maandbrief Kerkberg Gebedsgroep op papier of digitaal met een beschouwing over bidden en geestelijk leven. Deze teksten verschijnen niet algemeen digitaal op on line presenties van het klooster. Zie ook Hartelijke uitnodiging om mee te doen met de Kerkberg Gebedsgroep “In lumine tuo videbimus Lumen”.
Hierbij de intenties van de maand februari 2019:
Voor het welslagen van een operatie en tot zegen over de patiënt en zijn eveneens ernstige zieke echtgenote
Om zegen over twee hoogbejaarde zusters-zussen
Voor een jonge man die een ernstig bedrijfsongeluk heeft gehad
Voor de leerlingen op de klassefoto van onze school, geplaatst in de Roerecho van deze week; dat het hen goed gaat en dat ze Onze Lieve Heer niet vergeten.
Voor een bijzondere intentie (AC)
Voor een ernstig zieke jonge man (AB)
Voor de zielerust van een overleden moeder en troost voor haar gezin (AA)
Voor een ernstige zieke nicht (Z)
Voor een zieke parochiaan (Y)
Voor een zieke en zijn huisgenoot - om genezing en kracht (W)
Voor een jarige moeder en haar gezin (V)
Voor de zielerust van een overleden moeder en troost voor haar dierbaren (U)
Uit dankbaarheid wegens gebedsverhoringen (T)
Om degelijke postulanten voor ons klooster
Voor de voetballer en de piloot die in de Noordzee zijn verongelukt.(S)
Om zegen over iemand die examens moet doen (R)
Om uitkomst voor mensen met oogproblemen
Om verhoring van de gebedsintenties van de Gebedsgroep van de Kapel In't Zand
Voor iemand die deze week heeft gehoord dat hij een terminale ziekte heeft (Q)
Voor iemand die deze week een ernstige operatie heeft ondergaan (P)
Voor de mensen in het dorp en al hun noden
Voor de burgemeester die een tweede ambtstermijn tegemoet gaat
Voor een chronisch ziek kind (O)
Voor een ernstige zieke grootmoeder (N)
Voor iemand die ongeval heeft gehad, dat de schade meevalt (M)
Uit dankbaarheid wegens een gebedsverhoring (L)
Voor een ernstig zieke jonge man (E)
Voor een vrouw die in verwachting is (C)
Voor onze bisschop
Om zegen over een noviciaat
Om zegen over een aanstaand postulant en haar dierbaren
Voor de overleden, huidige en toekomstige zusters in ons klooster
Voor de zielerust van overleden ouders en andere dierbaren
Voor een puber-kind dat het leven maar moeilijk vindt
Voor een terminale zieke (B)
Dat de rechter oog heeft voor de rechtvaardigheid van een verzoek om interventie (C)
Voor Mgr. Schnackers, dat Gods zegen op hem mag rusten in zijn nieuwe leven.
Hartelijk dank voor Uw bereidheid met ons mee te bidden!

"Wie liefheeft, kan zelfs niet één moment rusten van beminnen"


"Wie liefheeft, kan zelfs niet één moment rusten van beminnen". "Als biddend hart in en voor de Kerk, is het vrouwelijke contemplatieve leven, hoedster van gratuïteit en van rijke apostolische vruchtbaarheid, altijd een zichtbare getuige geweest van mysterieuze en veelvormige heiligheid. Het heeft de Kerk van Christus verrijkt met vruchten van genade en barmhartigheid". (Cor Orans).

Daarom bidden wij niet alleen van jaar tot jaar, van maand tot maand en week tot week, maar dagdagelijks van uur tot uur de liturgie die de Kerk geeft om God te aanbidden, te loven, te smeken en te danken.

zaterdag 23 februari 2019

23 February - St. Polycarp

Lectio divina lingua latina Liturgia Horarum Ad Officium lectionis Hebdomada XXVI per annum feria III



Lectio altera

Ex Epístola sancti Polycárpi epíscopi et mártyris ad Philippénses
(Nn. 6, 1 — 8, 2: Funk 1, 273-275)

Tweede lezing

Uit de brief aan de Philippensen, van de H. Polycarpus, bisschop en martelaar
(Nn. 6, 1 — 8, 2: Funk 1, 273-275)

Christus heeft ons in Zichzelf een voorbeeld gegeven

De priesters moeten geneigd zijn tot medelijden, barmhartig jegens allen, de afgedwaalden terugvoeren, alle zieken bezoeken, geen weduwen of wees of behoeftige onverzorgd laten. Zij moeten steeds bedacht zijn op hetgeen goed is in de ogen van God en de mensen, zich onthouden van alle toorn, van aanzien des persoons, en van onrechtvaardig oordeel; afzien van alle hebzucht; niet te spoedig geloven wat over anderen gezegd wordt, niet te streng zijn in hun oordeel. Zij moeten er zich van bewust zijn, dat wij allen tol betalen aan de zonde.

Derhalve, als wij dan de Heer smeken ons te vergeven, moeten ook wij vergeven. Want wij staan voor de ogen van onze Heer en God, en allen zullen wij verschijnen voor de rechterstoel van Christus en eenieder zal rekenschap hebben af te leggen voor zichzelf. Laten wij Hem dus zo dienen in vrees en alle eerbied, zoals Hij zelf bevolen heeft, en zoals Hij zijn apostelen, die ons het Evangelie hebben verkondigd en de profeten, die de komst van onze Heer hebben aangekondigd. Laten wij daarom ijverig zijn in het goede, ons verre houden van ergernissen, van valse broeders en van hen, die huichelachtig de naam dragen van de Heer en lichtzinnige mensen in dwaling brengen.

Want ieder die niet belijdt, dat Jezus Christus in het vlees is verschenen, is een antichrist. En die niet het getuigenis van het kruis belijdt, is uit de duivel. En die de uitspraken van de Heer uitlegt volgens zijn eigen begeerten en zegt, dat er geen verrijzenis en geen oordeel is, die is de eerstgeborene van de Satan. Daarom moeten wij de ijdelheid van velen en de valse leerstellingen verlaten en ons wenden tot de leer. Die ons van het begin af is overgeleverd, wakend in gebed en volhardend in het vasten, de alziende God in onze gebeden smekend, dat Hij ons niet in bekoring leidt, zoals de Heer zegt: De geest is wel gewillig, maar het vlees is zwak.

Laten wij dus blijven volharden in onze hoop en het onderpand van onze gerechtigheid, dat is Jezus Christus, die in zijn eigen lichaam onze zonden op het kruishout heeft gedragen, die Zelf geen zonde heeft bedreven en in wiens mond geen bedrog werd gevonden; maar die om ons alles verduurde, opdat wij in Hem zouden leven. Laten wij dus zijn geduld navolgen en als wij om zijn naam moeten lijden, zullen wij Hem verheerlijken. Want dit voorbeeld heeft Hij ons in Zichzelf gegeven en wij hebben dat gelovig aanvaard.

dinsdag 12 februari 2019

De traditie van het gebed - "geen spontane opborreling van inwendige aandrang"

Catechismus
De traditie van het gebed

2650 Het gebed laat zich niet herleiden tot de spontane opborreling van een inwendige aandrang: om te bidden moet men het willen. Evenmin volstaat het om te weten wat de Schrift openbaart met betrekking tot het gebed: men moet ook leren bidden. Welnu, door een levende overlevering (de heilige Overlevering) leert de Heilige Geest in "de gelovende en biddende Kerk", 1 de kinderen van God bidden.

2651 De christelijke gebedstraditie is één van de vormen waarin de groei binnen de Overlevering van het geloof zich voltrekt. Dit proces vindt voornamelijk plaats door bezinning en studie van de gelovigen die de gebeurtenissen en de woorden van de heilsgeschiedenis in hun hart bewaren, alsmede door het innerlijk begrip van de geestelijke dingen die zij ervaren.

2652 De Heilige Geest is "het levende water" dat, in het hart dat bidt, "opborrelt tot eeuwig leven" (Joh. 4, 14). De Heilige Geest leert ons om Hem te ontvangen bij de bron zelf: Christus. Welnu, er zijn in het christelijke leven bepaalde bronnen waarbij Christus ons opwacht om ons te overstelpen met de Heilige Geest:

Het woord van God
2653 De Kerk "spoort met aandrang en op bijzondere wijze alle christenen aan (...) om door veelvuldige lezing van de heilige Schriften 'de alles overtreffende kennis van Jezus Christus' te verwerven (...). Zij moeten wel beseffen dat het lezen van de heilige Schrift vergezeld moet gaan van gebed om een dialoog te doen ontstaan tussen God en de mens; want 'tot Hem spreken wij, wanneer wij bidden, Hem horen wij, wanneer wij Gods woorden lezen"'.

2654 De vaders van het geestelijk leven vatten, vrij naar Mt. 7,7 3 , de gesteldheden van het hart dat door het woord van God in het gebed gevoed is als volgt samen: "Zoekt door te lezen, en ge zult vinden door de meditatie; klopt door te bidden, en men zal u opendoen door de contemplatie".

De liturgie van de Kerk
2655 De zending van Christus en van de Heilige Geest, die in de sacramentele liturgie van de Kerk het heilsmysterie verkondigt, actueel maakt en het meedeelt, krijgt een vervolg in het hart dat bidt. De vaders van de spiritualiteit vergelijken het hart soms met een altaar. Het gebed maakt zich de liturgie tijdens en na de viering ervan eigen en neemt ze in zich op. Zelfs wanneer het gebed gepraktiseerd wordt "in het verborgene" (Mt. 6, 6), is het altijd het gebed van de Kerk, het is gemeenschap met de Heilige Drie-eenheid.


zaterdag 9 februari 2019

Nog een impressie van 2 februari van Mieke & Dimphy


Unieke Kerkberg-placemats urbi et orbi verspreid. Nog enkele exemplaren verkrijgbaar!


Praktisch alle bezoekers namen afgelopen zaterdag hun Kerkberg placemat mee, zie bijvoorbeeld artikel Octavie Wolters: "onder mijn bord het placemat met daarop een foto van de basiliek die in mijn leven gegroefd is".
Uit alle hoeken van het land ontvangen we nu berichten van gasten die de placemat thuis of op  kantoor een plaats hebben gegeven. Hier ziet U er een die hoog in Rotterdam hangt in de Millennium Tower aan het Weena.

Er zijn totaal honderd placemats gemaakt. Ze zijn voorzichtig te reinigen. We zullen ze in deze vorm nooit meer laten maken maar voortaan steeds het jaartal toevoegen en iedere jaar een serie laten maken. De editie van dit jaar wordt de nul-editie zonder opdruk.

Wie nog een placemat van de unieke nul-editie wil bestellen, kan dat doen via inlichtingen@priorijthabor.nl voor een bedrag van EURO 7,50 plus verzendkosten vooruit betalen. De placemats kunnen voor dit bedrag ook worden gekocht bij het kloosterwinkeltje.

vrijdag 8 februari 2019

Impressie van Roan Dale (Anita Janssen- Baerveldt) van 2 februari 2019 Bij de Inkleding van een nieuwe kloosterzuster. Overal dezelfde serene energie

St. Odiliënberg. Zaterdagochtend, 2 februari 2019.




In de druilerig regen klommen wij gehaast de berg op. Maar… bij het betreden van de oude kloosterkerk overviel ons een serene rust. Deze energie, zo kenmerkend voor spirituele gebouwen met een lange historie, vermengd met de geur van wierook, daalde op ons neer.
Talloze katholieke kerken in vele landen hebben wij in de loop der jaren bezocht. Grote en kleine, doodgewone kerken en kerken met een bijzonder verhaal…..maar altijd was daar de rijkdom en pracht en praal, wat zo eigen is aan de Rooms Katholieke kerk.
Maar de kloosterkerk op de berg, die wij deze vroege zaterdagochtend bezochten, was anders…….had iets mystieks……Waren het de oude stenen muren, die deden denken aan een eeuwenoud kasteel uit vervlogen tijden? Was het de ingetogenheid van de beelden aan de muren? Of het gemengde gezelschap van aanwezigen, rustig en verwachtingsvol uitkijkend naar deze bijzondere gebeurtenis? Waarschijnlijk een combinatie van dit alles…….
De ernaast gelegen Priorij ademde de uit mijn jeugd zo bekende sfeer uit. Herinneringen kwamen boven….. herinneringen aan de katholieke kleuter- en basisscholen, waar de nonnen het onderwijs verzorgden en in het naast gelegen klooster woonden. Als kind onthoud je details en voor mij was dat de frisse geur van hun strak gesteven habijt. Herinneringen aan kloosters waar ik, samen met mijn vader, die docent was in het katholiek onderwijs, als kind kwam. En later, de patershuizen, waar ik door mijn werk bij de paters Jezuïeten, regelmatig kwam…Overal dezelfde serene energie…..
Bijzonder, dat deze ochtend, een halve eeuw later, al die herinneringen weer boven kwamen. De wereld is veranderd en blijft veranderen…… maar niet hier. Deze bijzondere wereld van ordes en congregaties blijft hetzelfde……..in stand gehouden door hen, die zich onlosmakelijk hebben verbonden met de hogere spirituele bron…..zij vormen het fundament waarop onze hectische samenleving bouwt…….een plek waartoe de mens zich kan wenden en zich kan terugtrekken om te komen tot rust en bezinning.
Dat was hier zo voelbaar……..

Roan Dale (Anita Janssen- Baerveldt)

Zie ook haar boek: Glen-Cottage

Eerste Communie-catechese vandaag begonnen - Stap voor stap wil ik Jezus volgen. Aangevuld

In twee groepen begonnen bij ons vandaag 21 kinderen aan de catechese voor de Eerste Heilige Communie.

Zoals altijd was hun eerste voorkeur het volgende lied:

Stap voor stap, dag na dag,
Stap voor stap, dag na dag, wil ik Jezus volgen.
Hand in hand, heel de weg, wil ik gaan met Hem.
Als ik struikel staat Hij klaar, Hij is bij mij in' t gevaar.
Dus, stap voor stap, hand in hand, wil ik gaan met Hem.

Stap voor stap, dag na dag, wil ik Jezus volgen.
Hand in hand, heel de weg, wil ik gaan met Hem.
In de mensen leeft Hij voort, blijft voor ons het Levend Brood.
Dus stap voor stap, hand in hand, wil ik gaan met Hem.


Laat de kinderen tot mij komen!

Het viltbord was bij de catechese weer een onmisbaar hulpmiddel, waarbij de kinderen zelf de Bijbelse figuren mochten plaatsen.

Een van de kinderen verklaarde niet in God te geloven waarop de zuster  hem zei dat zijn ouders dat kennelijk wel deden en hem daarom naar ons toe hadden gestuurd. Hier had de dreumes niet van terug.

Een slimmerdje wierp na het Scheppingsverhaal de vraag op, waarom er meerdere godsdiensten waren als er maar een God was - zijn klasgenoten  vond die vraag niet zo boeiend. De zuster heeft toen toch maar iets verteld over de menselijke onvolkomenheid.

Gregorian chant filmpje

maandag 4 februari 2019

Processie Maria Lichtmis gisteren in de Basiliek op de Kerkberg

Octavie Wolters over 2 februari - De vlinder in de Kerk


Door de sneeuwregen was ik de heuvel opgeklommen. De velden in de verte waren wit, het water in de rivier stond hoog en stroomde snel. In de kerk zat een vlinder. Hij vloog rond de kroonluchter boven me en ik zag steeds als zijn vleugel langs de lamp kwam het licht even flakkeren. Ik bedacht dat hij zijn hele leven binnen de oude muren van de basiliek zou gaan doorbrengen en ik vond dat een mooie gedachte.
De organist begon te spelen, het koor zong Gregoriaans, de mis begon. Een hoogmis, ter ere van de intreding van de nieuwe zuster tot het slotklooster. Ik zag haar, ze stond achter het altaar, ineens droeg ze een kap en luisterde ze naar haar nieuwe naam, daar moest ik aan wennen. Ik keek naar de ceremonie en ik twijfelde of ik toeschouwer was bij het tafereel of deelnemer.
Het liefste wilde ik deelnemer zijn.
Bij de receptie na afloop gaf ik haar drie kussen, geïmponeerd door het gesteven wit om haar gezicht.
'Wat fijn dat je er bent, Octavie,' zei de nieuwe zuster, en ze hield mijn hand vast.
'We horen bij elkaar.'
Dat was wonderlijk, want ik voelde dat ook maar dat zijn geen woorden die ik eenvoudig vind om uit te spreken.
In de kloostereetzaal waren er twee redes die het samenzijn intiem maakten, ik keek naar het rode kruis van Jeruzalem dat op de servetring was gedrukt, de hulpbisschop en de pastoors aan de tafel naast de mijne, onder mijn bord het placemat met daarop een foto van de basiliek die in mijn leven gegroefd is. De parochiepastoor sprak het tafelgebed uit. Ik bad het Onze Vader samen met de kleine kring die om de nieuwe zuster heen stond en voelde de warmte.
Ik was de deelnemer die ik wilde zijn.


zie octaviewolters.nl

zaterdag 2 februari 2019

Liturgy of the Hours 2 February Presentation of the Lord - St Sophronius Let us receive the light whose brilliance is eternal

Second Reading

From a sermon by Saint Sophronius, bishop

Let us receive the light whose brilliance is eternal

In honour of the divine mystery that we celebrate today, let us all hasten to meet Christ. Everyone should be eager to join the procession and to carry a light.
  Our lighted candles are a sign of the divine splendour of the one who comes to expel the dark shadows of evil and to make the whole universe radiant with the brilliance of his eternal light. Our candles also show how bright our souls should be when we go to meet Christ.
  The Mother of God, the most pure Virgin, carried the true light in her arms and brought him to those who lay in darkness. We too should carry a light for all to see and reflect the radiance of the true light as we hasten to meet him.
  The light has come and has shone upon a world enveloped in shadows; the Dayspring from on high has visited us and given light to those who lived in darkness. This, then, is our feast, and we join in procession with lighted candles to reveal the light that has shone upon us and the glory that is yet to come to us through him. So let us hasten all together to meet our God.
  The true light has come, the light that enlightens every man who is born into this world. Let all of us, my brethren, be enlightened and made radiant by this light. Let all of us share in its splendour, and be so filled with it that no one remains in the darkness. Let us be shining ourselves as we go together to meet and to receive with the aged Simeon the light whose brilliance is eternal. Rejoicing with Simeon, let us sing a hymn of thanksgiving to God, the Father of the light, who sent the true light to dispel the darkness and to give us all a share in his splendour.
  Through Simeon’s eyes we too have seen the salvation of God which he prepared for all the nations and revealed as the glory of the new Israel, which is ourselves. As Simeon was released from the bonds of this life when he had seen Christ, so we too were at once freed from our old state of sinfulness.
  By faith we too embraced Christ, the salvation of God the Father, as he came to us from Bethlehem. Gentiles before, we have now become the people of God. Our eyes have seen God incarnate, and because we have seen him present among us and have mentally received him into our arms, we are called the new Israel. Never shall we forget this presence; every year we keep a feast in his honour.