vrijdag 8 februari 2019

Impressie van Roan Dale (Anita Janssen- Baerveldt) van 2 februari 2019 Bij de Inkleding van een nieuwe kloosterzuster. Overal dezelfde serene energie

St. Odiliënberg. Zaterdagochtend, 2 februari 2019.




In de druilerig regen klommen wij gehaast de berg op. Maar… bij het betreden van de oude kloosterkerk overviel ons een serene rust. Deze energie, zo kenmerkend voor spirituele gebouwen met een lange historie, vermengd met de geur van wierook, daalde op ons neer.
Talloze katholieke kerken in vele landen hebben wij in de loop der jaren bezocht. Grote en kleine, doodgewone kerken en kerken met een bijzonder verhaal…..maar altijd was daar de rijkdom en pracht en praal, wat zo eigen is aan de Rooms Katholieke kerk.
Maar de kloosterkerk op de berg, die wij deze vroege zaterdagochtend bezochten, was anders…….had iets mystieks……Waren het de oude stenen muren, die deden denken aan een eeuwenoud kasteel uit vervlogen tijden? Was het de ingetogenheid van de beelden aan de muren? Of het gemengde gezelschap van aanwezigen, rustig en verwachtingsvol uitkijkend naar deze bijzondere gebeurtenis? Waarschijnlijk een combinatie van dit alles…….
De ernaast gelegen Priorij ademde de uit mijn jeugd zo bekende sfeer uit. Herinneringen kwamen boven….. herinneringen aan de katholieke kleuter- en basisscholen, waar de nonnen het onderwijs verzorgden en in het naast gelegen klooster woonden. Als kind onthoud je details en voor mij was dat de frisse geur van hun strak gesteven habijt. Herinneringen aan kloosters waar ik, samen met mijn vader, die docent was in het katholiek onderwijs, als kind kwam. En later, de patershuizen, waar ik door mijn werk bij de paters Jezuïeten, regelmatig kwam…Overal dezelfde serene energie…..
Bijzonder, dat deze ochtend, een halve eeuw later, al die herinneringen weer boven kwamen. De wereld is veranderd en blijft veranderen…… maar niet hier. Deze bijzondere wereld van ordes en congregaties blijft hetzelfde……..in stand gehouden door hen, die zich onlosmakelijk hebben verbonden met de hogere spirituele bron…..zij vormen het fundament waarop onze hectische samenleving bouwt…….een plek waartoe de mens zich kan wenden en zich kan terugtrekken om te komen tot rust en bezinning.
Dat was hier zo voelbaar……..

Roan Dale (Anita Janssen- Baerveldt)

Zie ook haar boek: Glen-Cottage