woensdag 29 oktober 2014

In Lumine Tuo-reeks 1 - Door de allerdiepste vernedering van het Kruis komen tot volkomen, herstelde harmonie


In de "In Lumine Tuo"-reeks zullen we teksten opnemen, geschreven door onze zusters. De volgende tekst schreef onze vorige priorin Moeder M. Matthea Raeymakers C.R.S.S. (1914-2013)  in de jubileumbundel In Lumine Tuo (1989) in het hoofdstuk "Ons christelijk patrimonium":

Wat is de meest wezenlijke band van onze samenleving? Het gezamenlijk dragen en doorgeven van de christelijke traditie, van het "patrimonium" dat tot ons komt van Christus, via de eerste gemeenschap in Jerusalem, de geloofsverkondigers, ook hier ter plaatse en ten slotte de georganiseerde Kerk in christelijk Europa.

Christus is in onze mensengeschiedenis ingetreden om de gebrokenheid, door de zonde ontstaan, te herstellen. Hij, de Heer, kwam ons leren dat God liefde is, onverstoorbaar in Zichzelf en toch ononderbroken gevende liefde; gevend aan elke mens die Zijn liefde wil ontvangen. Ieder mens is daardoor een blijvende waarde. Jezus heeft, in zijn afscheidsrede - als het ware bij testament - aan zijn leerlingen gevraagd, dezelfde dienende liefde waarmede Hij, de Godmens, ons benaderde, ook onder elkaar te beoefenen (Het verhaal van de voetwassing, Joh. 13, 3 -15). Zo zouden zijn volgelingen de Kerk, het beeld zijn van Gods liefde. Het is geen sentimentele liefde waar Christus over spreekt, ook geen egoïstische levenshouding die geen liefde kan zijn, maar het klinkt heel eenvoudig: "Wie Mij bemint, onderhoudt de geboden." (Joh. 14,15). Zelf heeft Hij ons dat voorgeleefd "Gehoorzaam geworden tot de dood van het Kruis; daarom heeft God Hem een naam gegeven die is boven alle namen" (uit de Liturgie van het Paastriduum). Dat is het Paasmysterie: Door de allerdiepste vernedering van het Kruis komen tot de volkomen herstelde harmonie, die Jezus beleeft in Verrijzenis en Hemelvaart.

De Apostelen moesten aan de wereld deze dubbele boodschap brengen: 

1. God is liefde.
Van de mensen wordt gevraagd de liefde tot God en tot elkaar te beleven; 
2. Dit is na de zonde weer mogelijk geworden door het Paasmysterie van de Heer.