vrijdag 5 januari 2024

Oud- bisschop Harrie Smeets: Een bisschop in zijn kwetsbaarheid, als van de pasgeboren Zoon van God, liggend in een Kribbe

 

Preek Pastoor J. L’Ortye

2e kerstdag 2023

 

Het is iedere keer weer een beeld dat vertedert: een pasgeboren baby, zoals er gelukkig nog altijd worden geboren in onze mensenwereld. Niets nieuws onder de zon, zou Prediker zeggen, als iemand hem zou zeggen dat er met dit Kind, wiens geboorte wij vandaag vieren iets bijzonders aan de hand zou zijn. Wat dat betreft ziet de oppervlakkige beschouwer dezer dagen inderdaad niets nieuws. Maar het gaat ook niet om de uiterlijke verschijning, maar om wat er achter zit, om wie erachter zit. God zelf die op deze wijze onze mensenwereld wil binnentreden; als een klein, weerloos en kwetsbaar kind, als een wezen dat het zelf niet redt, maar het van de zorg een aandacht van anderen moet hebben, daar helemaal op aangewezen is, anders is het letterlijk en figuurlijk verloren.

In onze moderne wereld beginnen ook ouderen daar steeds meer last van te krijgen, dat er steeds minder naar hen wordt omgezien, dat zij die het moderne levensritme niet meer bij kunnen benen, die niet meer meekomen, dat die als een last worden ervaren en afgeschoven worden naar de zorgcentra en verpleegklinieken waar steeds minder plek voor hen is, al was het maar omdat er steeds minder handen aan bed zijn. Wie zal er straks voor óns zorgen als wij onszelf niet meer kunnen helpen? Wat dat betreft was ik toch een beetje vertederd door wat er verteld en geschreven werd over onze oud- bisschop Harrie die afgelopen woensdag in de leeftijd van 63 jaar overleed. Een drama wat hem, zijn familie en ons bisdom overkwam, niet zozeer zijn vroegtijdig overlijden - want dat kwam uiteindelijk als een verlossing - als wel de ernstige ziekte die hem trof waarvan zijn dood uiteindelijk het tragische gevolg was.

Hij bleef altijd plezant”, zo schreef een verzorgende, “nooit een onvertogen woord”. Een bisschop in zijn kwetsbaarheid. Maar ook in wat hij zelf zei, de manier waarop hij zelf tegen zijn ziekte en tegen zijn naderend einde aankeek: “in rust en gelatenheid, met een groot Godsvertrouwen. ‘Mij geschiede naar Uw woord’, legde hij uit aan wie zich over die kalmte verwonderde, verwijzend naar de reactie van Maria, als de engel haar de boodschap brengt van Jezus’ geboorte. ‘Er is me al zoveel meer tijd gegeven dan verwacht’, klonk het in april dankbaar. ‘Wie had gedacht dat ik nog twee keer Kerstmis en Pasen mocht vieren?’. Iemand die in en door zijn lijden en kruis, iemand die juist in zijn lijden en kruis nog weet te getuigen van de Blijde Boodschap waarin hij heilig geloofde.

Ouder worden, geconfronteerd worden met aftakeling, steeds meer op de hulp en zorg van anderen raken aangewezen. Het hoort bij het leven zeggen ze, maar we schuiven het het liefst zo ver mogelijk van ons af, en als het dan zover is, dan vinden we dat niet langer menswaardig en hoeft het voor ons niet meer. Juist dan, in al onze kwetsbaarheid, getuigenis af te leggen van ons geloof en Godsvertrouwen, dat is een kunst die onze bisschop verstond, zoals hij überhaupt de gave van het woord had, om ons geloof in begrijpelijke taal uit te dragen, meer nog een genade die – als het erop aankomt – ieder van ons heeft, zoals de kleine kinderen die zonder te kunnen spreken toch al zoveel kunnen zeggen, duidelijk kunnen maken waarin het ware leven bestaat. Niet voor niets dat Jezus zei, dat als we niet opnieuw als kleine kinderen zouden worden, wij het Rijk Gods niet binnengaan (Mt 18,3).

En daarom ook aan ons de uitnodiging te kijken naar het kleine kind “in doeken gewikkeld en liggend in een kribbe”. Wat is daar zo bijzonder aan? Niets nieuws onder de zon, zegt de nuchtere toeschouwer, maar de gelovige beschouwer ziet meer, kijkt verder, kijkt dieper: wat zit erachter, wie ziet erachter? Het is als het ware een blik in de hemel die ons gegund wordt, een blik die ons vertelt wie God is, maar ook en vooral hoe God is, hoe Hij onder ons wilde komen, onder ons wilde wonen: met vriendelijke ogen die ons aankijken, met uitnodigende handen die Hij naar ons uitstrekt. Zoals de bisschop die tijdens zijn ziekte, ondanks zijn ziekte toch nog evangeliserend bezig was, ook al wilde hij niemand bekeren, zoals iemand opmerkte. Geloof is ook niet iets wat je iemand zou kunnen opdringen, laat staan zou kunnen opleggen, ook al is dat wel eens gedacht en ook wel eens gepraktiseerd. Het zijn woorden die wekken, maar voorbeelden die trekken. Alsof Jezus zelfs ons in en door mensen als U en ik wil (aan-)raken, zoals in en door onze overleden bisschop, ook in zijn ziekte, misschien wel juist in zijn ziekte.