dinsdag 10 september 2024

Overweging bij de schriftlezingen van de 23e zondag door het jaar (B)

 




Schriftlezingen van de 23e zondag door het jaar (B):

eerste lezing: Jes. 35, 4-7a - De oren van de doven worden geopend en de tong van de stommen zal jubelen.

tweede lezing: Jak. 2, 1-5  -God heeft de armen uitverkoren tot erfgenamen van het koninkrijk.

Evangelie: Mc. 7, 31-37  -Hij laat doven horen en stommen spreken.

Overweging

We worden opgeroepen om moed te hebben en niet te vrezen. Er komt een nieuwe wereld zolang we ons laten aanspreken en inspireren door het Bijbelse visioen vrede, gerechtigheid en gelijkheid onder alle mensen. Dan krijgen we een nieuwe aarde, waar het goed is om te wonen.

De Bijbel staat vol profetieën, dromen en visioenen. Deze zijn van grote betekenis want daarin zegt een mens hoe de wereld zou behoren te zijn.

Waar het visioen ontbreekt, daar verwildert het volk, lezen we in de Bijbel. Waar dit visioen echter aanwezig blijft, daar worden krachten vrijgemaakt om het te verwezenlijken. Door idealen en toekomstvisioenen kan de mens ergens naar toe leven. Ze zeggen ons dat onze wereld anders kan worden, beter, vredevoller en gelukkiger voor alle mensen. Ze stimuleren tot handelen en behoeden voor doemdenken. Ze wekken op om ons niet neer te leggen bij bestaande onheilssituaties.

Ook in de lezingen van deze zondag horen we over die Bijbelse droom van geluk en voorspoed. Wanneer de liefdevolle God aan het woord wordt gelaten, dan zal de dorre woestijn omgevormd worden tot vruchtbaar land, vol weelderige bloemen en bloesems ; dan zullen zwakke handen en bevende knieën krachtig en sterk worden. Onrecht zal verdwijnen.

Als we de goede God aan het woord laten, dan behoren kommer en ellende, angst en moedeloosheid tot het verleden. Dan komt er een wereld waarin vreugde en optimisme zullen heersen. Alle mensen zullen tot hun recht komen.

Dromen alleen is echter niet voldoende. Mensen zullen er zich actief en met alle krachten voor inzetten. Dit met de Bijbel als bron van inspiratie.

Deze laat zien wat liefde, geloof, hoop, vriendschap en solidariteit is. We lezen het uitdrukkelijk in het evangelie van deze zondag.

Namens de menslievende God, wiens droom Christus koestert, zet Hij Zich onvermoeibaar in om te verdrijven wat afbreuk doet aan ons welzijn en om het goede mogelijk te maken. Hij maakt de mensen vrij van de banden van het kwaad en Hij opent hen voor de nieuwe wereld van de milde God.

Christenen zijn uitgenodigd om Christus hierin te volgen.