vrijdag 27 mei 2022

John Henry Newman [1801-1890] Mei-meditaties 28 – Tenhemelopneming van Maria: Machtige Maagd

John Henry Newman [1801-1890]
Mei-meditaties 28 – Tenhemelopneming van Maria:
Machtige Maagd

Dit groot heelal dat wij bij dag en bij nacht kunnen zien, deze wereld die we de natuurlijke wereld noemen, wordt geregeerd door vaste wetten die de Schepper haar heeft opgelegd, en wordt door die wonderbare wetten beveiligd tegen alle wezenlijke beschadiging of verlies. Het éne gedeelte ervan kan in botsing komen met het andere gedeelte, en inwendig kunnen er veranderingen in plaats grijpen, maar als geheel gezien is het geschikt om voor altijd te blijven voortbestaan. Daarvandaan zegt de Psalmist: “Hij heeft de wereld gegrondvest, zodat hij voor eeuwig niet wankelt” (Ps 103, 5).

Van die aard is de wereld van de natuur; doch er is nog een andere en meer wonderbare wereld; en er bestaat een kracht die deze zichtbare wereld vermag te wijzigen en te bedwingen, haar wetten te schorsen en op te heffen. Ik spreek over de wereld van de engelen en heiligen, van de heilige Kerk en haar kinderen; en het middel waardoor zij over de natuurwetten zegevieren is de kracht van het gebed. Door gebed kan alles gedaan worden wat natuurlijkerwijze onmogelijk is. Noë bad, en God verklaarde dat er nooit meer een overstroming zou komen die het mensdom zou verdrinken. Mozes bad, en tien verschikkelijke plagen overvielen het land van Egypte. Josuë bad, en de zon stond stil. Samuel (Sam 12, 17) bad, en donder en regen vielen neer over de tarwe-oogst. Elias bad, en er viel vuur van de hemel. Elisëus bad, en de doden kwamen tot leven. Ezechias bad, en het geweldige leger van de Assyriërs werd verslagen en ging ten onder.

Dat is de reden waarom de Heilige Maagd de Machtige genoemd werd, - soms zelfs de Al-vermogende; want meer dan iemand anders, meer dan alle engelen en heiligen, heeft zij die grote, alvermogende genade van het gebed. Niemand heeft toegang tot de Almachtige zoals zijn Moeder die heeft; niemand heeft verdiensten gelijk aan de hare. Haar Zoon zal haar niets weigeren wat zij vraagt; en daarin ligt haar macht. Zolang zij de Kerk verdedigt zal geen hoogte en geen diepte, zullen geen mensen of boze geesten, zullen geen machtige vorsten, geen sluwheid van mensen, geen gewelddadig optreden van de massa, iets vermogen om ons schade te doen; want het mensenleven is kort, maar Maria heert hierboven, als Koningin voor altijd.