donderdag 10 juni 2021

Reportage Kloosterfotograaf: Munnichsbos (Monnikkenbos) - eeuwenoud natuurbos

Het Munningsbos of Munnichsbos (Monnikkenbos) is een natuurgebied tussen Montfort en Posterholt.  Het is een eeuwenoud natuurbos. Hier gaat de natuur zijn gang. Een paradijs voor mossen, varens, paddenstoelen, spechten en eekhoorns. Indrukwekkend is ‘de Kathedraal’, een eeuwenoud beukenbos waar de bomen op pilaren van een imposante kerk lijken.

Het is een bosgebied waar langs de Vlootbeek loopt. Het is een voornamelijk droog gebied met zandduinen waarop naaldhout is geplant. Naar de beek toe vindt men achtereenvolgens: droge eikenbossen, elzenbroekbossen en natte graslanden.

In het gebied komen alle in Nederland broedende spechten voor: groene specht, zwarte specht, grote-, middelste- en kleine bonte specht. Van de insecten kan het vliegend hert worden genoemd, dat men hier aantreft.Zo zijn alle in Nederland voorkomende soorten, zoals de kleine en grote bonte specht, de groene en zwarte en de middelste bonte specht, vertegenwoordigd. 

’s Morgens en in de schemering komen reetjes uit hun dekking en ook kunt u er wilde zwijnen tegenkomen evenals kleiner wild zoals vossen, hazen en konijnen, fazanten en hout- en holenduiven. Ook het eekhoorntje kunt u er regelmatig zien. ‘s Avonds en ’s nachts vliegt er naast andere vleermuissoorten ook de zeer zeldzame bosvleermuis rond. 

Over de Vlootbeek scheert regelmatig een ijsvogeltje en qua vlinders komt er naast de algemene soorten zoals dagpauwoog, atalanta, distelvlinder, koolwitje en blauwtjes in een klein gebiedje nog de zeldzame kleine ijsvogelvlinder voor.