zondag 22 augustus 2021

Wat meer over de H. Rosa de Lima en haar bijzondere band met Sittard.


Rosa van Lima werd geboren als Isabel Flores de Olivia als tiende kind in een arm Spaans gezin. in 1590 kon ze als vierjarige lezen zonder dat iemand haar dat had geleerd. Na lectuur over Catharina van Siena besloot ze deze in 1461 heilig verklaarde Italiaanse na te volgen en haar leven aan God op te dragen.

Toen ze twintig jaar oud was trad ze in bij de derde orde van de dominicanessen. Als kloosternaam koos zij Rosa. In haar stad was er geen klooster en daarom trok ze zich terug in een hermitage achterin de tuin van haar ouders voor gebed en zelfkastijding. Ze leidde een zeer ascetisch leven en zette zich in voor wezen, ouderen en zieken. Rosa was bevriend met de heilige Martinus van Porres.

In 1617 is ze op 31-jarige leeftijd gestorven na een lange lijdensweg die eindigde in verlamming.

In 1667 werd ze zalig verklaard door paus Clemens IX en op 12 april 1671 heilig verklaard door paus Clemens X. Haar vaste iconografie toont haar met een metalen kroon verborgen onder rozen en een ijzeren ketting om haar middel. Haar feestdag was eerst 30 augustus, maar tegenwoordig 23 augustus.

Sittard
In het jaar 1669 werd Sittard (en omgeving) getroffen door een levensgevaarlijke dysenterie-epidemie. De ziekte liet een dodelijk spoor achter in iedere getroffen stad. Er waren veel doden te betreuren. De paters Dominicanen, die zich in 1626 in Sittard hadden gevestigd en een bloeiende onderwijsinstelling exploiteerden, kwamen met het voorstel om Rosa als ‘voorspreekster’ aan te roepen om verder onheil af te wenden. Zij waren werkzaam in Peru en daardoor reeds bekend met de zalig verklaarde Rosa van Lima. Het stadsbestuur besloot het advies van de paters aan te nemen en beloofde – als de epidemie inderdaad zou wijken – Rosa van Lima tot stadspatrones van Sittard uit te roepen. Om haar te eren zou eveneens een kapel worden gebouwd op het hoogste punt van Sittard (de Kollenberg) én een jaarlijkse processie worden gehouden. Nadat Sittard grotendeels gespaard bleef van de dysenterie-epidemie en het grote gevaar was geweken, besloot het stadsbestuur de gedane toezeggingen na te komen. Op drie november 1669 werd de zalige Rosa van Lima door het stadsbestuur officieel uitgeroepen tot stadspatrones en beschermheilige van Sittard. In 1671 werd zij door paus Clemens X heilig verklaard. De bouw van de Sint Rosakapel – inmiddels een rijksmonument – werd in 1675 voltooid. Tot op de dag van vandaag wordt Sint Rosa van Lima jaarlijks geëerd middels een processie bij de naar haar vernoemde Sint Rosakapel. De Sint Rosaprocessie, die traditiegetrouw op de laatste zondag van augustus wordt gehouden, trekt nog altijd veel bezoekers en wordt beschouwd als hét religieuze hoogtepunt van het godsdienstige leven in Sittard.

Patroonheilige 
Rosa is ook de patroonheilige van Peru, Noord- en Zuid-Amerika en de Filipijnen. . Ook is Rosa de patrones van tuinmannen en bloemisten. Haar hulp wordt ook ingeroepen bij familieruzies en verwondingen.

Vindplaatsen: wikipedia, heiligennet en sintrosa.nl