zaterdag 10 augustus 2019

Jaarlijkse Viering Martelaren van Roermond - Wees onze voorspraak!



Uit het 't Klökske Parochiebulletin Christoffelparochie en H.Geestparochie, Roermond:

Gisteren werd in de Caroluskapel door de bisschop de H. Mis opgedragen op voorspraak van de Kartuizer martelaren die het leven hebben gelaten bij de inval van de troepen van Willem
van Oranje op 23 juli 1572.

De 12 monniken zijn nooit heilig verklaard, het zijn immers kartuizers…(Cartusia facit sanctos sed non patefacit: een karthuis brengt heiligen voort, maar maakt ze niet bekend, of populair gezegd: als je het uithoudt in een kartuizerklooster, moet je wel een heilige zijn…).

Naschrift:
De geuzen selecteerden, nadat Willem van Oranje hun soldij niet kon of wilde betalen, dit klooster als doelwit voor hun plunderingen en vergrepen zich daarbij aan personen (monniken) en goederen (voor onder meer de liturgie bestemde voorwerpen). De monniken hadden kunnen vluchten maar deden dat niet. Zij bleven op de plaat waar God hen geroepen had.  

Het lijdt voor ons geen twijfel dat de martelaren van Roermond kwalificeren als heiligen, ook al heeft de Kartuizer Orde daarvan om haar moverende redenen geen werk van gemaakt. Wij prijzen dat binnen het Bisdom Roermond wordt geijverd voor hun heiligverklaring! En we bidden om hun voorspraak voor de verkondiging van het geloof in onze streken.

Caroluskapel Roermond, deel van het Kartuizerklooster, waar de massamoord zich afspeelde en waar tot op de dag van vandaag de relieken rusten.
Zie ook: