dinsdag 12 april 2022

We maken ons op het Triduum Sacrum en het Paasfeest te vieren - Niet de dood, maar God heeft het laatste woord! We wensen U vee; devotie!


Na een lange, hopelijke intense en vruchtbare voorbereidingstijd die begon op Aswoensdag, breekt met Palmzondag de Goede in het Latijn Heilige week aan waarin wij de laatste fase van het leven van Christus niet alleen gedenken maar als het goed is meebeleven.

Op Palmzondag maken we de intocht van Christus in Jeruzalem mee als een koning met palmtakken in de hand, als teken van nieuw leven, waartoe Christus ons steeds weer uitnodigt.

Op Witte Donderdag gedenken we de instelling van de H. Eucharistie, de steeds opnieuw daadwerkelijke bevestiging van het Nieuwe Verbond van God met ons om te verlossen. We zijn eindigen met het weghalen van alle versiering uit het kerkgebouw, omdat een tijd van lijden aanbreekt die ons uitnodigt stil te staan bij de betekenis van een God die mens wordt en ervoor kiest de dood te ondergaan voor de vergeving van onze zonden.

Op Goede Vrijdag bidden we de Kruisweg en staan we in de plechtigheid van die dag stil bij het Lijden  en de Dood van Christus en de betekenis daarvan toen en nu.

Op Paaszaterdag is het stil en bidden we bij het Heilig Graf waar Christus rust. In de Paaswake vieren we de overgang van donker naar licht: Christus is verrezen uit de doden.

In de morgen komen de treurende vrouwen en ontdekken dat het graf leeg is. Dit is de kern van het christelijk geloof. Niet de dood, maar God heeft het laatste woord en met die belofte mogen wij door het leven gaan, iedere dag. Wij wensen U een devote viering van de Goede Week en een Zalig Pasen, waarvan U de vruchten ook in de tijd daarna vreugdevol mag ervaren.  Alleluia!