zondag 3 november 2019

Lectio divina lingua latina Liturgia Horarum Hebdomada XXXI per annum feria II De geest moet gevormd worden tot nieuwe gevoelens van vrede




Lectio altera

Ex Constitutióne pastoráli Gáudium et spes Concílii Vaticáni secúndi de Ecclésia in mundo huius témporis
(Nn. 82-83)

Tweede lezing
Uit de pastorale Constitutie Gaudium et Spes van het IIe Vaticaans Concilie
Over de Kerk in de wereld van deze tijd
(Nr. 82-83)
De geest moet gevormd worden tot nieuwe gevoelens van vrede
De mensen moeten zich er voor wachten alleen te steunen op de pogingen van enkelen, zonder bezorgd te zijn voor eigen mentaliteitsvorming. Want de leiders der volken die zich verplicht hebben tot het algemeen welzijn van hun eigen volk en tegelijk het welzijn van heel de wereld oor ogen moeten hebben, zijn ten zeerste afhankelijk van de opinies en gevoelens van de massa. Het zal hen weinig helpen zich in te zetten voor het bouwen aan de vrede, zolang gevoelens van vijandigheid, verachting en wantrouwen, rassenhaat en elkaar weerstrevende ideologieën de mensen van elkaar scheiden en tegen elkaar opzetten. Vandaar is het hoognodig, dat er gewerkt wordt aan een nieuwe geestesinstelling en nieuwe bezieling in de openbare mening.
Zij, die zich aan de opvoeding wijden, vooral van de jeugd, of die de openbare mening trachten te vormen, moeten het als hun zwaarste plicht beschouwen om in allen nieuwe gevoelens van vredelievendheid bij te brengen. Wij allen nu moeten ons hart veranderen, door ons te richten op de gehele wereld en op die taken, die we allen tesamen op ons kunnen nemen om ons geslacht op te heffen. Maar laat hier geen valse hoop ons bedriegen. Want als niet alle vijandschap en haart wordt afgelegd en er geen vast en eervol verdrag wordt gesloten aangaand een algemene vrede in de toekomst,, zal de mensheid, die al in groot gevaar verkeert, in weerwil van haar wonderbare wetenschappen, wellicht dag ogenblik ontmoeten, waarin haar geen andere vrede overblijft dan die verschrikkelijke vrede van de dood. Terwijl nu Christus’ Kerk zich temidden van de angsten van deze tijd voelt geplaatst, houdt ze toch niet op met grote vastheid te hopen. Zij tracht onze tijd, telkens opnieuw, te pas en te onpas de apostolische boodschap voor te houden: Ziet, nu is het de juiste tijd om uw harten te veranderen, ziet, nu is het de dag van het heil.
Om nu de vrede op te bouwen is het eerste vereist om de wortels van de onenigheid onder de mensen uit te roeien, waardoor de oorlogen ontstaan, vooral de onrechtvaardigheden. Veel van die oorzaken ontstaan door een te grote economische ongelijkheid en door een te traag op gang komen van de noodzakelijke middelen ter verbetering. Andere oorzaken liggen in de geest van heerszucht en in de minachting voor de persoonlijke waardigheid, en als wij dan wat dieper schouwen, zien wij die oorzaken liggen in de menselijke afgunst, in het mistrouwen, in de hoogmoed en in andere hartstochten van het egoïsme. En omdat de mensheid zoveel tekorten in de geregelde orde niet kan verdragen, is het gevolg dat, ook al woedt er geen oorlog, de wereld toch onophoudelijk te lijden heeft van onderlinge twisten en geweldplegingen.
Daar nu bovendien diezelfde ellende gevonden wordt in de onderlinge betrekkingen tussen de naties, is het volstrekt noodzakelijk – temeinde de oorzaken ervan te beheersen of te voorkomen en het onbeteugdelde geweld te bedwingen – dat er een betere en hechtere samenwerking en bundeling ontstaat tussen de internationale instituten, en moet men onvermoeibaar de oprichting stimuleren van organen, die de vrede kunnen bevorderen.