vrijdag 10 september 2021

Het H. Vormsel (nog) niet ontvangen? Wij bereiden U en Uw kinderen en U graag daarop voor.


De eerstkomende toediening van het H. Vormsel in ons parochiecluster is op 19 november om 19.00u in Melick. 

Waarom het H. Vormsel ontvangen?
Het vormsel maakt het doopsel af
Het vormsel is een van de zeven sacramenten. Met het doopsel vormt het min of meer één geheel. De doop wordt doorgaans in het eerste levensjaar toegediend, als eerste opname in Christus’ kerk. Uiteraard is dit dus geen bewuste keuze en ervaring van de dopeling zelf. Het vormsel, zo zou je kunnen zeggen, maakt het doopsel af: dan ervaar je zelf de Geestkracht die God in Christus schenkt, dan kies je zelf bewust voor het geloof. Treedt iemand op latere leeftijd toe tot de kerk, dan wordt zij/ hij vaak in één viering tegelijk gedoopt en gevormd. Het woord vormsel komt van ‘vroomsel’, van het werkwoord ‘vromen’, dat afgeleid is van (con)firmare, d.w.z. sterken (in je geloof).

Vol van de heilige Geest
Zo hangen doopsel en vormsel onlosmakelijk samen, de overeenkomsten zijn groot. Bij het vormsel ligt de nadruk op het ontvangen van de heilige Geest. Jezus was zelf volwassen toen Hij door Johannes gedoopt werd met water. Daarbij overkwam Hem tegelijk de heilige Geest. We noemen Jezus: de Christus, de Gezalfde. Chrisma, de elk jaar opnieuw door de bisschop gewijde zalf, is hét teken van de heilige Geest: wij mogen zo voluit christen zijn. Gevormd worden we door alles wat we in het leven ervaren, door ieder die we ontmoeten. Gevormd worden in de Kerk is hiervan de verdieping: ons geloof wil het fundament zijn dat heel ons leven draagt. We staan er niet alleen voor: samen leven we in Gods goede Geest van vuur en liefde.

Het komt met regelmaat voor dat kinderen en of volwassenen wel het H. Doopsel hebben ontvangen maar nog niet het H. Vormsel. Als U met het Vormsel in onze Parochie wilt meedoen, meldt U dan  via inlichtingen@priorijthabor.nl. Wij verzorgen graag een maatwerk voorbereiding, waarmee ook rekening kan worden gehouden met een langere reisafstand door een aantal lessen achter elkaar te verzorgen. U kunt dan meedoen met de groep vormelingen uit het cluster van onze parochie. Catechese is voor ons klooster kernactiviteit ... al eeuwenlang!