zaterdag 29 mei 2021

Lectio divina lingua latina Liturgia Horarum Ad Officium lectionis Hebdomada 8 per annum sabbato Iob Christi imaginem præferebat Job gaf ons een beeld te zien van Christus



Lectio altera

Ex Tractátibus sancti Zenónis Veronénsis epíscopi
(Tract. 15, 2: PL 11, 441-443)


Tweede lezing

Uit de Verhandelingen van de H. Zeno, bisschop van Verona
(Tract. 15, 2: PL 11, 441-443)

Job gaf ons een beeld te zien van Christus

Voor zover het begrepen kan worden, zeer beminde broeders, gaf ons Job een beeld van Christus te zien. Tenslotte tekent een vergelijking voor ons de waarheid. Job werd door God rechtvaardig genoemd, Christus nu is de rechtvaardigheid zelf, uit Wiens bron allen die zalig zijn, drinken; want zie, van Hem wordt gezegd: De Zon der gerechtigheid zal voor u opgaan. Job wordt waarachtig genoemd. Maar het is de Heer, de echte Waarheid, die in het Evangelie zegt: Ik ben de Weg, de Waarheid.
Job was rijk. Maar wie is rijker dan de Heer? Van Wie alle rijken dienaren zijn, aan Wie heel de aarde en heel de natuur toebehoren, zoals de allerzaligste David zegt: Aan de Heer behoort de aarde en haar volheid, het aardrijk en allen die erop wonen. De duivel beproefde Job driemaal. Eveneens heeft de duivel, zoals de Evangelist ons zegt, tot driemaal toe getracht de Heer te beproeven. Job verloor de bezittingen, die hij had. Ook de Heer verliet zijn hemelse goederen uit liefde tot ons en maakte zich arm om ons rijk te maken. De duivel doodde in zijn woede de zonen van Job. Ook het dwaze volk van de Farizeeën doodde de zonen van de Heer, de profeten. Job werd met zweren overdekt. Toen de Heer het vlees aannam, verloor Hij ook zijn glans door het vuil van de zonden van heel het menselijk geslacht.

Jobs vrouw spoort hem aan tot zondigen. Ook de synagoge dringt er bij de Heer op aan om het bederf van de ouderlingen te volgen. Er wordt in de Schrift gezegd dat Jobs vrienden hem hebben gesmaad. Ook de Heer werd door zijn priesters, zijn vereerders, versmaad. Job is op de mesthoop vol wormen gezeten. Ook de Heer verbleef op die ware mesthoop, dit is in de modderpoel van deze wereld, tussen mensen, die door hun misdaden en boze begeerten als echte wormen uit die poel kropen.

Job kreeg zowel zijn gezondheid als zijn rijkdommen terug. De Heer nu schonk door zijn Verrijzenis aan zijn getrouwen niet alleen de gezondheid, maar ook de onsterfelijkheid, en kreeg weer de heerschappij terug over heel de natuur, zoals Hij zelf getuigt: Alles is Mij door mijn Vader in handen gegeven. Job bracht zonen voort als zijn opvolgers. Ook de Heer verwekte, na de profeten, de heilige Apostelen als zijn zonen. De gelukzalige Job ging in vrede zijn rust binnen. En de Heer blijft gezegend voor eeuwig, vóór de eeuwen en na de eeuwen en in de eeuwen der eeuwen.