vrijdag 26 maart 2021

Lectio divina lingua latina Liturgia Horarum Hebd V Quadr feria VI Ipse obtulit semetipsum pro nobis. Hij heeft zichzelf voor ons opgeofferd.


Ad Officium lectionis

Lectio altera
Ex Tractátu sancti Fulgéntii Ruspénsis epíscopi De fide ad Petrum
(Cap. 22. 62: CCL 91 A, 726. 750-751)
Tweede lezing

Uit het Tractaaat ‘Over het geloof’ aan (de diaken) Petrus van de H. Fulgentius van Ruspe, bisschop

Hij heeft zichzelf voor ons opgeofferd

Bij de opoffering van de vleselijke slachtoffers, die op bevel van de heilige Drieëenheid, de ene God van het Oude en Nieuwe Testament, aan Haar door onze vaderen gebracht moesten worden, werd de meest welgevallige gave van die Offerande voorafgebeeld, waarbij de enige Zoon Gods zichzelf, na het vlees, op barmhartige wijze voor ons zou opdragen.
Want naar de apostolische leer heeft Hij zich voor ons overgeleverd als offergave en slachtoffer, God tot een lieflijke geur. Hij is onze ware God en Hogepriester, die voor ons, niet met het bloed van bokken en stieren, maar met zijn eigen Bloed voor eenmaal het heiligdom is binnengegaan. Dat voorafbeeldde toen de Hogepriester, die ieder jaar met bloed het Heilige der Heilige binnenging.

Deze is het, die in zich alleen alles uitvoerde, wat Hij wist dat nodig was voor de voltooiing van onze verlossing; Hij was namelijk tegelijk Priester en Offer, God en Tempel: Priester door wie wij zijn verzoend; Offer, waardoor wij zijn verzoend; Tempel waarin wij zijn verzoend, en God, met Wie wij zijn verzoend. Hij alleen was: de Priester, het offer en de Tempel: dit alles was God in de gestalte van een dienstknecht; maar God was Hij niet alleen, want God was Hij met de Vader en de Heilige Geest.

Dus moet ge met de grootste zekerheid voor waar houden en niet betwijfelen, dat de eniggeboren God, het Woord, mensgeworden, Zichzelf voor ons als offer en offergave aan God heeft aangeboden, tot aangename geur. Aan Wie met de Vader en de Heilige Geest in de tijd van het oude testament door patriarchen, priesters en profeten dieren werden geofferd. En aan Wie nu, dit is in de tijd van het nieuwe testament, met de Vader en de Heilige Geest, met Wie Hij één Godheid is, de heilige katholieke Kerk het offer van brood en wijn in liefde en geloof over heel de wereld zonder ophouden aanbiedt.

In die vleselijke slachtoffers lag de voorafbeelding van het Vlees van Christus, dat hijzelf, zonder zonde, voor onze zonden zou offeren, en van het Bloed dat Hij vergieten zou tot be=vergiffenis voor onze zonden; maar in dit Offer van nu ligt de dankzegging en de gedachtenis van het Vlees van Christus, dat Hij voor ons heeft opgedragen en van het Bloed, dat dezelfde God voor ons heeft vergoten. Daarover zegt de heilige Paulus in de Handelingen der Apostelen: Geeft acht op zelf en op heel de kudde, waarover de Heilige Geest u tot bisschoppen heeft aangesteld om Gods Kerk te hoeden, die Hij zich door zijn Bloed heeft verworven.

In die oude offers dus werd figuurlijk afgebeeld, wat Hij ons zou geven; in dit Offer van nu echter toont Hij ons duidelijk, wat ons reeds gegeven is.
In die oude offers werd de Zoon Gods tevoren aangekondigd, die voor goddelozen gedood zou moeten worden; in dit Offer van nu wordt Hij verkondigd als Degene, die voor goddelozen is gedood, omdat, volgens het getuigenis van de Apostel: toen wij zelf nog geheel hulpeloos waren, Christus op de gestelde tijd voor goddelozen is gestorven, en omdat, toen wij zijn vijanden waren, wij met God zijn verzoend door de dood van zijn Zoon.