vrijdag 14 december 2018

Gebeds-intenties, misintenties en donaties voor ons klooster


Van oudsher zijn kloosters plaatsen waar heel veel wordt gebeden tot eer aan God en heil van mensen. Heel vaak wordt de zusters dan ook gevraagd om gebed door allerlei mensen voor allerlei noden. Niet zelden ook door mensen van wie je dat op het eerste gezicht niet zou hebben verwacht. Wij geven aan dergelijke verzoek altijd direct, graag en met alle liefde gehoor. Iedere dag bidden wij het rozenhoedje voor deze gebedsintenties, maar wij bidden specifiek voor de gevraagde intenties. Soms plaatsen wij zelf intentie in de rubriek "Oremus- Laat ons bidden". U kunt deze gebedsintentie opgeven op het e-mailadres inlichtingen@priorijthabor.nl

Niet zelden worden ook misintenties aan ons opgegeven. Iedere H. Mis wordt gevierd voor het heil van heel de wereld en ze heeft een universele waarde. Want de H. Mis is het offer van Christus waarmee de gehele Kerk zich verenigt : die van de hemel, de heiligen en die van de aarde, wij allen die nog op weg zijn hier op aarde. En toch heeft iedere priester de mogelijkheid om aan deze algemene intentie een specifieke intentie toe te voegen die hem door mensen is toevertrouwd. In het Eucharistisch gebed zijn er momenten voorzien voor deze specifieke intenties. Vragen om voor een bepaalde intentie een H. Mis op te dragen is vragen die intentie te voegen in het grote, universele gebed van de Kerk, de H. Eucharistie. Het komt regelmatig voor dat mensen het klooster vragen H. Missen te laten lezen voor een bepaalde intentie. Wij zorgen dan dat Uw misintentie wordt gelezen.

Een misintentie kan zijn voor de zielerust van een overledene. De intentie kan ook zuiver persoonlijk zijn: mijn roeping, mijn gezondheid, mijn studies, mijn werk. Het kan ook een intentie zijn voor anderen : mijn kinderen, voor een vriend in moeilijkheden, voor een zieke, voor een vriend of vriendin, voor iemand die pas naar het seminarie is gegaan of ingetreden in een klooster, voor geliefden, voor de Paus, voor de eenheid onder de christenen, voor Nederland, voor de vrede in de familie, voor de vrede in het Midden-Oosten, om te leren vergeving schenken,... Mensen laten ook een H. Mis opdragen uit dankbaarheid bij gelegenheid van een (huwelijks- of andere) verjaardag, bij genezing, gebedsverhoring, vrede of vergeving na een moment van oorlog of haat.

De gebeds- of intentie behoeft niet bekend gemaakt te worden: het is iets tussen de gelovige en Onze Lieve Heer. Opgegeven kan ook worden zonder specifieke aanduiding:  U kunt ons vragen te bidden of de H. Mis te laten opdragen "wegens een bijzondere intentie", zonder verder toelichting.  Onze Lieve Heer weet alles, dus dit ook.

Het is niet alleen de priester die bidt voor deze specifieke intentie, maar het is de gehele gemeenschap, eigenlijk de gehele Kerk van hemel en aarde die zich verbonden weet iedere keer dat er een speciale intentie is opgegeven door een individuele gelovige. Sinds het begin van de Kerk hebben de gelovigen ook materieel willen deelnemen aan de eucharistie. Ze deden het door offers "in natura", zoals brood, wijn, kledij, melk of door geld bestemd om de kosten van de cultus te dekken. In het Oude Testament kregen de priesters een deel van de offers aan God gewijd. Er is dus een heel oude traditie die getuigt van het feit dat de priester moet kunnen leven van wat de mensen aan God offeren.

Het geld van de misintentie dient niet om de H. Mis te betalen maar om de priester, het klooster, de parochie te onderhouden. Een offer onder de vorm van geld is dan om de priester te steunen in zijn levensonderhoud, het klooster, de gemeenschap, of de parochie te helpen bij haar bestaanskosten, apostolaat of caritatieve activiteiten. Maar laten we niet alleen naar de materiële dimensie zien van het offer. Want als we iets offeren, dan offeren we onszelf, het is een deelname aan het koninklijke priesterschap van de gelovigen. Iedere keer dat we iets van onszelf offeren, een pijn, de vrucht van ons werk,... dan zijn we verenigd met het heilsoffer dat Christus brengt.

U kunt U gebeds - en misintentie opgeven via het e-mailadres:
inlichtingen@priorijthabor.nl
Aan het opgeven van gebedsintenties zijn geen kosten verbonden.

De Diocesane Financiële Commissie van het bisdom Roermond heeft voor parochies in Limburg de volgende tarieven voor misstipendia voor 2018 vastgesteld, zie link.
De meest voorkomende zijn tarieven zijn:
Gelezen H.Mis door de week                                                    € 12,50
H. Mis op zaterdagavond of zondag                                          € 27,50
Het bankrekening nummer van het klooster is:
NL41 INGB 0001 0361 15
Indien u overmaakt vanuit het buitenland is het kenmerk van de bank:
BIC INGBNL2A

De Priorij Thabor is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Zie Donaties  & ANBI deze link waarin ook link naar naar  ons ANBI-publicatieverslag. Wij danken U bijvoorbaat voor Uw donaties. U kunt erop aan dat iedere cent nuttig wordt besteed.