woensdag 13 oktober 2021

14 oktober H. Callistus I, paus en martelaar

Callistus was waarschijnlijk een slaaf die na zijn vrijwording door paus Zephyrinus diaken gewijd werd en hem later op de zetel van Petrus opvolgde. Hij verdedigde het geloof tegen de dwaalleer van de adoptianen en modalisten. Hij stierf als martelaar in 222 en werd aan de Via Aurelia te Rome begraven.

Uit een verhandeling van de heilige martelaar Cyprianus, bisschop van Carthago († 258), gericht tot Fortunatus

In de vervolgingen sluit zich de aarde, maar opent zich de hemel.

‘Ik ben ervan overtuigd dat het lijden van deze tijd niet opweegt tegen de heerlijkheid waarvan ons de openbaring te wachten staat’ (Rom. 8, 18). Wie zou dan niet op alle mogelijke manieren ernaar streven tot zo’n grote heerlijkheid door te dringen om zo een vriend van God te worden, om zich voortdurend met Christus te verheugen en om na de aardse martelingen en kwellingen de goddelijke beloning te ontvangen? Voor de soldaten van deze wereld is het roemvol om na de overwinning op de vijand in triomftocht naar het vaderland terug te keren. Nog veel verkieslijker en groter is de eer om na de overwinning op de duivel triomfantelijk naar het paradijs terug te keren, om na de nederlaag van de grote bedrieger de zegetekenen naar de plaats terug te brengen vanwaar Adam als zondaar verdreven was en om de Heer het meest aangename geschenk aan te bieden: een ongeschonden geloof, een ongebroken geestkracht, een schitterende en loffelijke daad van toewijding. Welk een vooruitzicht is het de Heer te mogen begeleiden, wanneer Hij zich opmaakt om zich op zijn vijanden te komen wreken! Welk een vooruitzicht is het aan zijn zijde te mogen staan, als Hij plaatsneemt op zijn zetel om te oordelen! Dan zal men medeërfgenaam van Christus zijn, gelijkgesteld worden met de engelen en zich met de aartsvaders, de apostelen en de profeten verheugen in het bezit van het hemelse koninkrijk. Welke vervolging kan sterker zijn dan deze overwegingen? Welke martelingen kunnen ze overtreffen?
Een moedige en onwankelbare geest die steunt op deze heilige overwegingen, blijft standvastig. Tegen alle terreurdaden van de duivel en de dreigementen van de wereld in, houdt het hart dat door een vast en onwrikbaar geloof in het komende leven gesterkt wordt, moedig stand. In de vervolgingen sluit zich de aarde, maar opent zich de hemel; de antichrist dreigt, maar Christus biedt bescherming; de dood komt aanstormen, maar de onsterfelijkheid is het gevolg. Wat is het een hoge waardigheid en veilige zekerheid, vol blijdschap hier weg te gaan, roemvol heen te gaan te midden van verdrukkingen en moeilijkheden, één ogenblik de ogen te sluiten waarmee men de mensen en de wereld zag, en ze terstond weer te openen om God en Christus te zien! Wat gaat het snel zo’n gelukkige overgang te beleven! Je wordt plotseling aan de aarde ontrukt om je plaats in te nemen in het hemelse rijk.
Dit alles moeten wij ons voor de geest halen en in gedachten houden; dag en nacht moeten wij het overwegen. Als een soldaat van God zo door vervolging getroffen wordt, zal zijn strijdvaardige moed daardoor niet overwonnen kunnen worden. Zelfs als de dood hem vóór de vervolging overvalt, zal het geloof dat zich op het martelaarschap heeft voorbereid, niet onbeloond blijven: de goddelijke Rechter zal hem onmiddellijk zijn loon geven. In tijden van vervolging wordt zijn dienst als soldaat, in tijden van vrede zijn reine geweten gekroond.