zondag 23 januari 2022

24 januari H. Franciscus van Sales 1567-1622



Martyrologium Romanum:

De gedachtenis van de heilige Franciscus van Sales, bisschop van Génève en kerkleraar, die als een ware zielenherder talrijke afgescheiden broeders en zusters terugbracht tot de gemeenschap van de katholieke Kerk, in zijn geschriften de christenen onderrichtte in de devotie en de liefde tot God en samen met de heilige Johanna de Chantal de Orde van de Visitatie stichtte. Hij leefde in nederigheid en gaf op 28 december te Lyon zijn ziel terug aan God. Op deze dag werd hij te Annecy bijgezet.
*
“Omnia omnibus factus est” – Alles voor allen geworden: geen groter eerbewijs kan de H. Kerk hem in het gebed op zijn gedachtenis vandaag geven. In woorden, werken en leven heeft hij de “mansuetudo caritatis” – de zachtmoedigheid die het kenmerk is van de liefde van Christus, in totale zelfonthechting en zonder enige pretentie voorgeleefd. De “wapens” van de H. Franciscus waren geen bliksemende excommunicaties en ook geen bekeringen met geweld, maar enkel en alleen die van de liefde. Dat komt ook terug in een van zijn deviezen: “Rien par force, tout par amour”- Niets met geweld, alles met liefde. Op grond van zijn consequent beleven van de hoogste der evangelische deugden werd hij “Docteur de l’amour” genoemd.

Als een vreedzaam veroveraar van de zielen doorkruiste hij stad en land, ging geen vermoeidheid, ontbering of barre weersomstandigheden uit de weg om de vlam van het geloof te ontsteken en de harten voor Christus te winnen. Want het juk van Christus en de lasten omwille van Christus op zich genomen, zijn licht. Ook voor de armen brandde zijn hart.
Franciscus van Sales is bekend om zijn preken en als schrijver van diverse werken op het terrein van de theologie en spiritualiteit waaronder de wijd verspreide “Introduction à la Vie Dévote” (1619) waarin mensen van alle maatschappelijke geledingen begrijpelijke instrumenten krijgen aangereikt om heilig te worden. Naast dit klassieke handboekje heeft zijn “Traité de l’amour de Dieu” – Verhandeling over de liefde Gods – een grote invloed gehad op het geestelijk leven van de Kerk.
Aan de religieuzen van de Visitatie gaf hij conferenties over het geestelijk leven, aan hun oversten wijze adviezen.
*