maandag 6 december 2021

6 december Feest van Sint Nicolaas


Hoe Sint Nicolaas, over wie nauwelijks feitelijke gegevens bekend zijn, tot Sinterklaas heeft kunnen worden die jong en oud in Nederland zo’n goed hart toedraagt , is een lang verhaal met veel gissingen en zeker veel vergissingen, maar het zou niet te vertellen zijn en zelfs niet te veronderstellen, als Nicolaas van Myra niet geleken had op Jezus Christus door een bereidheid tot hulp en troost tot in het heldhaftige.

Hij is zo populair omdat hij zoveel goed doet. Het is best mogelijk, dat hij in de tijd van het Arianisme  een vurig ketterbestrijder was. Dit zou hem misschien onvergetelijk, maar niet populair hebben gemaakt. Maar dat hij de goedheid van Jezus door zijn woord en voorbeeld uitstralen liet over zijn omgeving, verschafte hem in de geschiedenis het recht, dezelfde goedheid te blijven vertegenwoordigen en omwille hiervan de kinderlijkste vormen van verbeelding te bevredigen.

Het is geen geringe historische mededeling, die men over iemand doet, wanneer men zegt, dat hij tot een legende is geworden!