dinsdag 29 januari 2019

Paus Benedictus XVI - De kracht van de Heilige Geest

Maar wat is deze “kracht” van de Heilige Geest? Het is de kracht van Gods leven! Het is de kracht van dezelfde Geest die bij het begin van de schepping over de wateren zweefde en die, in de volheid der tijden, Jezus deed opstaan uit de dood. Het is de kracht die ons en onze wereld, wijst naar de komst van het Koninkrijk van God. In het Evangelie van vandaag verkondigt Jezus dat een nieuwe tijd is aangebroken, waarin de Heilige Geest over alle mensen uitgestort zal worden
Hijzelf, ontvangen door de Heilige Geest en geboren uit de maagd Maria, kwam onder ons om die Geest te brengen. Als de bron van onze nieuwe leven in Christus, is de Heilige Geest ook, in een zeer reële manier, de ziel van de Kerk, de liefde die ons bindt aan de Heer en elkaar, en het licht die onze ogen opent om overal om ons heen de wonderen van Gods genade te zien.
Hier in Australië, “dit grote Zuidland van de Heilige Geest”, hebben wij allen een onvergetelijke ervaring gehad van de aanwezigheid en de kracht van de Geest in de schoonheid van de natuur. Onze ogen zijn geopend om de wereld om ons heen te zien zoals zij echt is: “vervuld”, zoals de dichter zegt, ”van Gods grootheid“, gevuld met de glorie van zijn scheppende liefde. Ook hier, op deze bijeenkomst van jonge Christenen uit de gehele wereld, hebben we een levendige ervaring gehad van de aanwezigheid van de Geest en zijn kracht in het leven van de Kerk. We hebben de Kerk gezien zoals zij werkelijk is: het Lichaam van Christus, een liefdesgemeenschap, mensen van elke ras, natie en taal, van elke tijd en plaats omhelzend, in de eenheid geboren uit ons geloof in de verrezen Heer.
De kracht van de Geest houdt nooit op om de Kerk met leven te vullen! Door de genade van de kerkelijke Sacramenten stroomt die kracht ook diep in ons, als een ondergrondse rivier die onze geest voedt en ons nog dichter trekt naar de bron van ons echte leven, welke Christus is. Sint Ignatius van Antiochië, die aan het begin van de tweede eeuw als martelaar in Rome stierf, heeft aan ons een prachtige beschrijving nagelaten van de kracht van de Geest die in ons woont. Hij sprak van de Geest als een fontein van levend water die in ons hart opspringt en fluistert: “Kom, kom tot de Vader”

Deze kracht, de genade van de Geest, is echter niet iets wat we kunnen verdienen of bereiken, maar alleen als zuivere gave ontvangen. Gods liefde kan alleen zijn kracht ontketenen wanneer wij toelaten dat zij ons van binnenuit verandert. Wij moeten de Geest door de harde korst van onze onverschilligheid, onze geestelijke vermoeidheid, onze blinde overeenstemming met de geest van deze tijd laten breken. Alleen dan kunnen we de Geest onze verbeelding laten ontbranden en onze diepste verlangens doen vormen. Daarom is bidden zo belangrijk: dagelijks gebed, persoonlijk gebed in de stilte van ons hart en voor het Allerheiligst Sacrament, en het liturgisch gebed in het hart van de Kerk. Bidden is zuivere ontvankelijkheid voor Gods genade, liefde in actie, gemeenschap met de Geest die in ons woont, ons leidt, door Jezus, in de Kerk, naar onze hemelse Vader. In de kracht van zijn Geest, is Jezus altijd aanwezig in ons hart, rustig op ons wachtend om toch met Hem te zijn, zijn stem te horen, te vertoeven in zijn liefde, en de “kracht vanuit de hoge” te ontvangen, waardoor wij in staat zijn zout en licht voor onze wereld te zijn. Bij zijn Hemelvaart zei Jezus tot zijn leerlingen: “Gij zult mijn getuigen zijn ... tot het uiteinde der aarde” (Hand. 1, 8). Laten wij hier in Australië de Heer danken voor de gave van geloof, die als een schat aan ons is overgeleverd van generatie op generatie in de gemeenschap van de Kerk. Laten wij hier in Oceanië op bijzondere wijze dank zeggen voor alle heroïsche missionarissen, toegewijde priesters en religieuzen, christelijke ouders en grootouders, leraren en catecheten die de kerk in deze landen hebben opgebouwd – getuigen zoals de zalige Maria MacKillop, de heilige Peter Chanel, de zalige Peter To Rot en zo vele anderen! De kracht van de Geest, geopenbaard in hun leven, is nog steeds aan het werk in het goede wat zij achterlieten, in de samenleving die zij hebben gevormd en die aan jullie wordt doorgegeven.

Homilie aan het einde van de 23e Wereld Jongeren Dag op 20 juli 2008, met dank aan rkdocumenten