zaterdag 24 augustus 2019

De geest voeden met de teksten van het 2e Vaticaans Concilie 1 Wordt andere mensen, met een nieuwe visie

Concilio vitam alere  1
Het geestelijk leven voeden met teksten van het 2e Vaticaanse Concilie


De potestate tenebrarum
Nolite conformari illi vanitatis et malitiæ
qui humanam navitatem
in instrumentum peccati transmutat

Sacra Scriptura, cui sæculorum consentit experientia, humanam familiam edocet progressum humanum, qui magnum hominis bonum est, magnam tamen tentationem secumferre: ordine enim valorum turbato et malo cum bono permixto, singuli hominess ac cœtus solummodo quæ propria sunt considerant, non vero aliorum. Quo fit ut mundus non iam spatium veræ fraternitatis exsistat, dum aucta humanitatis potentia iam ipsum genus humanum destruere minatur.
Universam enim hominum historiam ardua colluctatio contra potestates tenebrarum pervadit, quæ inde ab origine mundi incepta, usque ad ultimum diem, dicente Domino (Cf. Mt 24, 13; 13, 24-30 et 36-43), perseverbit. In hanc pugnam insertus, homo ut bono adhæreat iugiter certare debet, nec sine magnis laboribus, Dei gratia adiuvante, in seipso unitatem obtinere valet.
Quapropter Ecclesia Christi, Creatoris consilio fidens, dum agnoscit progrssum humanum veræ hominum felicitati inservire posse, non potest tamen quin illud Apostoli resonare faciat: «Nolite conformari huic sæculo» (Rom 12,2) illi scilicet vanitatis et malitiæ spiritui qui humanam navitatem, ad servitium Dei et hominis ordinatam, in instrumentum peccati transmutat.
(Gaudium et spes, 37)

Geheel in overeenstemming met een eeuwenlange ervaring houdt de heilige Schrift de mensen voor, dat de menselijke vooruitgang, die een groot goed is voor de mens, ook een grote verleiding in zich sluit. Want, omdat de hiërarchie der waarden is verstoord en het kwade is vermengd met het goede, zijn individuen en groepen geneigd, slechts hun eigen belangen na te streven en niet die van anderen. Het gevolg hiervan is, dat de wereld nog steeds niet de plaats van ware medemenselijkheid wordt, zolang de machtsuitbreiding  van de mensheid het menselijk geslacht zelf al dreigt te vernietigen.
Door heel de mensengeschiedenis heen loopt immers de lijn van een lastige worsteling tegen de machten van de duisternis. Deze strijd dateert van af het begin van de wereld en zal, volgens het woord van de Heer (Cf. Mt 24, 13; 13, 24-30 en 36-43), voortduren tot aan de laatste dag. De mens is mede in deze strijd gewikkeld, hij moet werkelijk ervoor vechten om aan het goede vast te houden aan, en hij kan niet zonder inspanning en met de hulp van de genade van God. een eenheid in zich zelf bewerken.
Daarom moet de Kerk van Christus, terwijl zij, vertrouwend op het plan van de Schepper, erkent, dat de menselijke vooruitgang het ware geluk van de mensen kan dienen, toch ook dit woord van de apostel laten horen: "Stemt uw gedrag niet af op deze wereld” (Rom 12, 2), aan die geest namelijk van ijdelheid, boosaardigheid die alle menselijke activiteit die is gericht op dienstbaarheid aan God en de evenmens verlaagt tot een instrument van zonde.

Wordt andere mensen, met een nieuwe visie. Dan zijt ge in staat om uit te maken wat God van u wil, en wat goed is, wat zeer goed is en volmaakt.”