vrijdag 7 augustus 2020

8 augustus - Martyrologium Romanum H. Dominicus (1170-1221)

H. Dominicus de Guzmán y Aza.
* Caleruega (Burgos) ca 1170 – Bologna 6 augustus 1221

Cum Deo vel de Deo semper loquens
Altijd met God of over God sprekend


Memoria sancti Dominici, presbyteri, qui, Oxomensis canonicus, prædicationis humilis minister in regionibus hæresi Albigensi perturbatis, in abiectione vixit voluntariæ paupertatis cum Deo vel de Deo semper loquens et, novæ fidem propaganda rationis cupidus, Ordinem Prædicatorum fundavit, ut in Ecclesia apostolica vivendi forma renovaretur, fratribus suis mandans, ut oratione, studio et verbi ministerio proximis deservirent; eius obitus Bononiæ die sexta augusti evenit.

De gedachtenis van de heilige Dominicus, priester, die kanunnik was van Osma en een nederige dienaar van de prediking in de gebieden die in beroering verkeerden door de ketterij van de Albigenzen. Hij koos er voor verworpen te zijn en te leven in armoede, sprak steeds met God of over God, en stichtte de Orde van de Predikheren [Dominicanen], uit verlangen om het geloof te verbreiden op een nieuwe wijze, opdat in de Kerk de apostolische levenswijze werd hernieuwd. Daarbij gaf hij zijn broeders de opdracht dat zij de naaste zouden dienen door gebed, studie en bediening van het woord. Zijn overlijden vond plaats te Bologna op 6 augustus.

Basiliek van de H. Dominicus, Bologna. Barokke kapel met rijk versierde graftombe van de H. Dominicus, vervaardigd door een groep kunstenaars zoals Alfonso Lombardi en Michelangelo.