vrijdag 15 oktober 2021

"Voor ieder mens heeft God een doel voor ogen"


Voor ieder mens heeft God een doel voor ogen. God wil alle mensen in liefde met Hem en met elkaar verenigen onder leiding van Christus. God roept elke christen om zich daarvoor in te zetten door te getuigen van het evangelie en door te bidden.

Speciale toewijding
Sommige gelovigen roept God tot een speciale toewijding aan Hem. God roept nog steeds mensen tot het priesterschap, het diaconaat en het religieuze leven. Onze geseculariseerde cultuur maakt het niet gemakkelijk om aan die roeping te beantwoorden. Maar God roept ook in Nederland mensen als priester, diaken of religieus. En Hij geeft de kracht die nodig is om ‘ja’ te zeggen op je roeping.

'Een hart om te denken'
God legt talenten, verwachtingen en vragen, geloof en verlangen in je hart. Het hart staat in de Bijbel voor heel je persoon, niet alleen het voelen, maar ook het denken. ‘De Heer heeft de mens een hart gegeven om te denken,’ zegt de H. Schrift (Jezus Sirach 17, 6). Zoeken naar God vraagt een volledige inzet van je verstand, de oprechtheid van je wil, ‘een oprecht hart’ en ook het getuigenis van anderen die je leren God te zoeken (Catechismus van de Katholieke Kerk, art. 30).

Antwoord geven
Op datgene wat de Heer als opdracht in je hart legt en aan je wil toevertrouwen, mag je volmondig en met hart en ziel ja zeggen. Door de talenten die Hij je heeft gegeven, die Hij al in je hart heeft gelegd, biedt Hij ook een fundament voor je antwoord.

Motieven uitzuiveren
Bij het nadenken over je roeping en jouw persoonlijke antwoord in je leven bedenk je misschien dat priester of diaken worden iets voor jou is. Als je denkt dat dit jouw weg is, zul je je moeten afvragen of die gedachte daadwerkelijk iets is dat van God komt.

Motieven uitzuiveren betekent vragen stellen: Waarom wil ik priester of diaken worden? Wil ik mij door handoplegging en gebed van de bisschop levenslang als priester of diaken verbinden aan de Heer en zijn Kerk?

Ook de Kerk zal je roeping en je antwoord bevragen en toetsen. Uiteindelijk is het aan de Kerk om te bevestigen dat het inderdaad God is die jou roept om priester of diaken te worden.

Met dank overgenomen van website priesteropleiding Bovendonk