zondag 20 december 2015

Annuntiatie Geen Engel had ooit een belangrijker mededeling te doen.

Hij is, zoals het Evangelie verhaalt, “door God gezonden” (Lk 1,26-37). Hoezeer moet God zijn Engelen wel beminnen dat Hij hen deze unieke eer verleent, als eersten in het werk van de verlossing de mens tegemoet te treden! Want voordat Maria nog haar Fiat sprak werd de Engel Gabriël met de boodschap van de Menswording naar haar in Nazareth gezonden. En God vertrouwde deze Engel juist het volbrengen van dit plan Gods toe. God sprak Zelf niet direct met Maria. We moeten er over nadenken welke rol God de Engelen met betrekking tot ons heeft gegeven, welke eerbied wij voor hen moeten hebben, want hun groet bidden wij dagelijks steeds weer opnieuw: Wees gegroet, Maria, vol van genade…”
De Engel Gabriël is door de opdracht die hij van God ontving de Engel van de Menswording geworden. Geen Engel had ooit een belangrijker mededeling te doen.
Maanden eerder stond de Engel Gabriël voor Zacharias (Luk 1,5-20) - “Ik ben Gabriel die voor Gods aanschijn staat” -  ook met een blijde boodschap:  van de geboorte van de heilige Johannes. Maar Zacharias wilde niet geloven. De Engel sloeg hem met stomheid.

Met de witte lelie waarmee de Engel Gabriël dikwijls wordt afgebeeld, eert hij de maagdelijkheid van Maria, de bazuin die hij soms draagt  staat symbool voor een belangrijke boodschap, terwijl de staf verwijst naar zijn taak als bode.