woensdag 8 september 2021

9 september - H. Petrus Claver

Petrus Claver was missionaris in Columbia gezonden. Hij trok zich het lot van slaven aan die uit Afrika waren weggehaald door slavenhandelaars.

"Zo gauw als de zeilen van een schip aan de horizon opdoken, verlieten beide paters hun klooster, dat aan de zee lag, en wachtten in de haven. In een dagboek dat de Jezuïeten toen bijhielden, kan men lezen: 
‘Gisteren, 30 mei, op het feest van de H. Drievuldigheid, kwam er een schip aan. Direct begaven wij ons naar die plaats, met 2 grote manden vol met sinaasappels, citroenen en tabak. Nog voordat het schip het anker geworpen had, waren wij al bij de zieken. Die lagen naast elkaar op vodden en tegels. Anders hadden ze niets. Niet eens vodden om zich te bedekken. Wij moesten ons door de mensenmenigte een weg banen om de zieken in twee groepen te leggen. Mijn gezel bekommerde zich om de ene, ik om de andere’. 12 Jaar later, in 1622, liet de bejaarde Pater Sandoval om ouderdomsredenen zijn medebroeder die uitputtende arbeid alleen voortzetten. 
Petrus Claver zorgde voor een huis waar de zieke slaven konden worden ondergebracht met een speciale afdeling voor melaatsen. Hij verbond zelf de meest afzichtelijke verwondingen, omringde de arme zieken met zijn liefdevolle zorg en verbleef met eindeloos geduld bij de stervenden".

Hij lenigde de materiële noden van de slaven en onderrichtte hen in het christelijk geloof gedurende 41 jaar. Paus Leo XIII zei over Petrus Claver bij de heiligverklaring in het jaar 1888: ‘Buiten het leven en het sterven van onze Heer Jezus Christus, heeft niets me zo zeer getroffen als het leven van deze grote apostel; de heilige Petrus Claver’.

God, Gij hebt de heilige Petrus Claver gemaakt tot slaaf met de slaven en hem een bewonderenswaardige liefde geschonken, en met groot geduld gesterkt om hen te helpen. Geef ons, op zijn voorspraak, dat wij steeds zoeken wat Jezus Christus van ons verlangt en onze naasten daadwerkelijk en waarachtig liefhebben. Door onze Heer Jezus Christus, uw Zoon, die met U leeft en heerst in de eenheid van de heilige Geest, God, door de eeuwen der eeuwen.
Amen.

Zie www.petrusclaver.nl