maandag 16 mei 2022

John Henry Newman [1801-1890] Mei-meditaties 17 – Smarten van Maria: De Koningin der Martelaren

John Henry Newman [1801-1890]
Mei-meditaties 16 – Smarten van Maria:
De Koningin der Martelaren

Waarom wordt zij aldus genoemd? – zij die nooit enige wonde of kwetsing in haar geheiligd lichaam had ondergaan. Hoe kan zij verheven zijn boven al de velen wier lichaam de meest meedogenloze gewelddadigheden en de pijnlijkste folteringen terwille van de Heer hebben verduurd? Natuurlijk is zijn de Koningin van alle Heiligen, van die velen die “met Christus wandelen in het wit gekleed, omdat ze daartoe waardig zijn” (Apoc 7,13-14); maar kan zij dat ook zijn van hen “die waren geslacht om Gods woord en ook het getuigenis dat ze hadden beleden?”(Apoc 3,4; 6,9).

Om deze vraag te beantwoorden moet men bedenken dat de pijnen van de ziel even hevig kunnen zijn als die van het lichaam. De slechte mensen die nu in de hel zijn, en Gods uitverkorenen die nu in het vagevuur zijn, lijden alleen in de ziel, want hun lichamen liggen nog in het stof;  en toch, hoe zwaar is hun lijden! En misschien kunnen de meeste mensen die lang geleefd hebben uit eigen ervaring getuigen voor de scherpte van een nood, die was als een zwaard dat hen doorsneed, voor de zwaarte en de kracht van een smart, die hen omver scheen te werpen, ofschoon er geen enkele lichaamspijn bijkwam.

Wat moet dan het aanschouwen van de Passie en de kruisiging van haar Zoon een vreselijke ontzetting geweest zijn voor de heilige Maagd! Haar smart was, zoals de heilige Simeon haar bij de Opdracht van de Heer in de tempel gezegd had, een zwaard dat haar ziel doorboorde (Lc 2,35). Als de Heer zelf het vooruitzicht van wat hem te wachten stond niet meer kon dragen, als bij de gedachte daaraan zijn zweet als bloeddruppels op de grond viel, (Lc 22,44)   omdat zijn ziel aldus inwerkte op zijn lichaam, zien we daaruit dan niet, hoe groot zielenpijn kan zijn? En zou het dan verwonderlijk zijn geweest als Maria’s hoofd en hart bezweken waren toen zij onder zijn Kruis stond?

Aldus is zij waarlijk de Koningin der Martelaren.