maandag 14 september 2020

John Henry Newman [1801-1890] Mei-meditaties 23 – Smarten van Maria: Ivoren toren

John Henry Newman [1801-1890]
Mei-meditaties 22 – Smarten van Maria:
Ivoren toren

Een toren is een gebouw dat hoog uitsteekt boven andere gebouwen in de nabijheid.
Als men van iemand zegt dat hij zich torenhoog verheft boven zijn kameraden, dan bedoelt men daarmee, dat die kameraden klein lijken in vergelijking met hem.

Deze hoedanigheid van grootheid zien we nu ook in de Heilige Maagd. Hoewel zij als Moeder scherper en dieper leed dan één van de apostelen bij de Passie en de Kruisiging van de Heer, moeten wij toch bedenken hoe veel edeler zij zich in haar diepe nood hield dan zij. Toen de Heer zijn doodsangst onderging, vielen zij in slaap van smart. Ze waren niet opgewassen tegen hun diepe teleurstelling en moedeloosheid; ze konden die niet meer baas; het verwarde, het verdoofde, het overmande hun zinnen. En toen kort daarop de omstanders aan de H. Petrus vroegen of hij ook een leerling van de Meester was, ontkende hij het.
En hij was met zijn lafhartigheid niet de enige. Al die apostelen zonder uitzondering lieten de Heer aan zijn lot over en namen de vlucht, ofschoon Sint Jan weer terugkeerde. Nog sterker, ze verloren ook hun geloof in Hem, en meenden dat al de grote verwachtingen die ze van Hem koesterden, nu geëindigd waren in een mislukking.

Hoe geheel anders was daarnaast het dappere gedrag van de H. Maria Magdalena; en nog veel meer dat van de Moedermaagd. Er staat uitdrukkelijk van haar geschreven dat zij bij het Kruis stond. Zij viel niet neer op de grond, zij stond overeind om de slagen en de wonden op te vangen, die de lange passie van haar Zoon haar ieder ogenblik deed ondergaan.

Om deze groothartigheid en edelmoedigheid in het lijden wordt zij, vergeleken bij de apostelen, terecht een Toren genoemd. Doch torens, kan men zeggen, zijn geweldige, ruwe, zware, opdringerige, onbevallige bouwwerken, voor oorlogsdoeleinden geschikt, niet voor vrede; ze hebben niets van die schoonheid, die verfijning, die fijnheid, die zo uitschijnen in Maria. Dat is waar; en daarom wordt zij ook genoemd een Toren van Ivoor, om ons door de helderheid, de zuiverheid en de schoonheid van dat materiaal te doen beseffen, hoe de liefelijkheid en de minzaamheid van de Moeder van God alles overtreft.