donderdag 19 mei 2022

John Henry Newman [1801-1890] Mei-meditaties 20 – Smarten van Maria: Geestelijke vat


John Henry Newman [1801-1890]
Mei-meditaties 20 – Smarten van Maria:
Geestelijke vat

Geestelijk zijn wil zeggen: leven in de wereld van geesten - zoals de H. Paulus zich uitdrukt: “Onze omgang is in de hemel” (Phil 3,20). Geestelijk gezind zijn wil zeggen al die goede en heilige wezens die ons in werkelijkheid omringen, zien door het geloof, ofschoon wij ze niet zien met onze lichamelijke ogen; ze door het geloof zien even levendig als wij de dingen der aarde zien – het groene veld, de blauwe lucht, en de heldere zonneschijn. Daar vandaan komt het, dat de hemelse verschijningen waarmee heilige zielen worden begunstigd, slechts door een goddelijk inwerking de buitengewone voortzetting en bekroning zijn van die dingen die zij door de gewone werking der genade steeds voor de geest hebben.

Deze verschijningen troostten en sterken de Heilige Maagd in al haar smarten. De engelen die om haar heen waren, begrepen haar, en zij begreep hen met een onmiddellijkheid, die men niet kan verwachten in hun omgang met ons, gewone mensen, die van Adam de zondesmet hebben geërfd. Dit is niet te betwijfelen; maar laat ons toch ook niet vergeten dat, evenals zij in haar smarten getroost werd door engelen, wij ook het voorrecht hebben in de vele beproevingen van het leven naar onze mate getroost te worden, door diezelfde hemelse boden van de Allerhoogste; en zelfs door de almachtige God zelf, de derde Persoon van de Heilige Drievuldigheid, die de taak op zich genomen heeft onze Paracleet, onze Trooster te zijn.

Laat al diegenen die in moeilijkheden zijn deze troost toch in zich opnemen, als zij trachten een geestelijk leven te leiden. Als zij een beroep doen op God, dan zal Hij hun antwoorden. Al hebben ze geen enkele vriend op aarde, ze hebben toch Hem, die nu in zijn glorie voor de geringste en zwakste van zijn schepselen voelt, zoals Hij voelde voor zijn Moeder, toen Hij op het kruishout hing.