zaterdag 21 mei 2022

John Henry Newman [1801-1890] Mei-meditaties 22 – Smarten van Maria: Allervoorzichtigste Maagd

John Henry Newman [1801-1890]
Mei-meditaties 22 – Smarten van Maria:
Allervoorzichtigste Maagd

Op het eerste gezicht is het niet duidelijk op welke wijze de deugd van voorzichtigheid in verband staat met de beproevingen en de smarten in het leven van Onze Lieve Vrouw; maar van één bepaald standpunt uit moeten wij toch denken aan haar voorzichtigheid in die beproevingen.
Men herinnere zich dat zij niet alleen het grote voorbeeld is van het beschouwende leven maar ook van het praktische; en het praktische leven is, dat men er zich goed van kwijt, tegelijk een leven van boete en van voorzichtigheid. Maria nu had evenveel uitwendig werk te verrichten en harde dienst te doen als welke moderne liefdezuster ook. Natuurlijk liepen haar plichten uiteen naar de verschillende periodes van haar leven, als jong meisje, als echtgenote, als moeder en als weduwe; maar het leven vroeg van haar toch altijd plichten van dag tot dag, van uur tot uur. Als vreemdeling in Egypte had zij plichten tegenover de arme heidenen, waaronder zij was terecht gekomen. Als inwoonster van Nazareth, had zij plichten tegenover haar naastbestaanden en haar buren. Zij had haar plichten, ofschoon die niet vermeld staan, gedurende de jaren dat de Heer was uitgegaan om te preken en zijn Koninkrijk te verkondigen. Nadat Hij de aarde verlaten had, had zij plichten tegenover de apostelen, vooral tegenover de evangelisten. Zij had plichten tegenover de martelaren en voor de belijders in de gevangenis; voor de zieken, voor de onwetenden, voor de armen. Later moest zij met Sint Jan vertrekken naar een ander, een heidens land, waar haar blijde dood plaats vond. Maar hoeveel moet zij vóór die dood geleden hebben in haar leven temidden van een afgodische bevolking! Ongetwijfeld beschermen de engelen haar ogen tegen het zien van de ergste misdaden die daar bedreven werden. Maar ook daar had zij tal van plichten en won zij dus veel verdiensten. Al haar handelingen waren volmaakt, alle waren de beste die gedaan konden worden.

Nu beduidt een leven van altijd nijver te zijn, altijd op z’n hoede, altijd vurig, in de wisselende omstandigheden van elke dag, zodat men niet slechts steeds handelt zonder zonde, maar tevens op de best mogelijke manier, zulk een leven beduidt een leven van onvermoeide oplettendheid. Maar van zulk een leven is voorzichtigheid de leidende deugd. Wegens de pijnen en smarten dus van haar aardse pelgrimstocht kunnen wij Maria aanroepen als de Virgo prudentissima.