vrijdag 25 december 2020

Kerstmeditatie Paus Benedictus XVI: God heeft de grenzen overschreden om een van ons te zijn



In de liturgie verschijnt de gebeurtenis van Bethlehem als de feestelijke intocht van de Koning, en de wereld zelf is zijn heiligdom, dat opgeroepen wordt zijn poorten ruimer te maken. God is niet meer van ons gescheiden door het ijzeren gordijn van de niet aan te raken wereld van het hiernamaals, Hij heeft de grenzen overschreden om een van ons te zijn. Voortaan ontmoet Hij in mijn naaste mij zelf, en een aanbidding, die de medemensen zou vergeten, zou ook voorbijgaan aan God, die een menselijk gelaat heeft aangenomen.

Wanneer wij nu deze gedachtegang tot het einde volgen, zullen wij beseffen dat achter de onschuldig voorgestelde gelukzaligheid over de God, die een Kind werd, een grotere christelijke gedachte staat, die inderdaad tot de eigenlijke kern van het geheim van Kerstmis leidt. Want deze bestaat nu eenmaal in de paradox dat de heerlijkheid van God zich niet in de triomftocht van een met macht de wereld onderwerpende keizer, maar in de armzaligheid van een Kind wilde tonen, dat, door de grote samenleving over het hoofd gezien, in een stal ter wereld kwam. De onmacht van een Kind is tot de eigenlijke uitdrukking geworden voor de almacht van God, die geen andere macht gebruikt dan de geluidloze macht van de waarheid en de liefde. In de hulpeloze onmacht van een Kind wilde de reddende goedheid van God ons op de eerste plaats ontmoeten. En inderdaad, wat is het troostend bij alle vertoon van de machtigen der wereld deze rustige gelatenheid te zien van God, en zo de geborgenheid van die macht te ondervinden, die uiteindelijk sterker zal zijn dan alle andere machten en alle luide triomfen van de wereld overleeft.

Wat een vrijheid gaat uit van een dergelijk weten, en wat een menselijkheid ligt daar in!

Uit: Joseph kardinaal Ratzinger, Dogma und Verkündigung, p. 382 e.v., opgenomen in Mitarbeiter der Wahrheit. Gedanken für jeden Tag (van d