maandag 10 februari 2020

Wat is liturgie (eredienst)?

Verrijzenisliturgie in Priorij Thabor

Liturgie is openbare eredienst, de zintuiglijk waarneembare bele­ving van onze katholieke geloofsovertuiging. Het woord "liturgie" komt uit het Grieks "leitourgia" en betekent let­terlijk "dienst voor het volk". In de woorden van het Tweede Vaticaans Conci­lie (1965) heeft de liturgie een dubbel doel: eer aan God en heil van mensen. Liturgie is gelovige ontmoe­ting tussen God en mens en die ontmoeting heeft een feestelijk karakter; wij spreken daarom van de liturgie vieren.

Liturgie is bron en hoogtepunt van alle christelijk leven; andere aspecten van het kerkelijk leven (beoefening van naas­tenlief­de, studie van de theologie) worden daaruit afgeleid. De liturgie vormt de ruggegraat, het middelste paneel van het drieluik. Het kerkelijk leven dient gedragen te worden door de liturgie en daarop ook weer uit te komen. Wil de liturgie werkzaam kunnen zijn dan moeten alle aanwezige gelovigen, ongeacht hun liturgische functie, daaraan vanuit de juiste gesteld­heid deelnemen; liturgie is niet om "bij te wonen" maar om mee te maken en te beleven.

Vormen van liturgie zijn bijvoorbeeld de eucharistie en de getijden (het kerkelijk uurgebed waarvan onder meer de vespers deel uitmaken). Ook andere sacramenten (doopsel, biecht, ziekenzal­ving, huwelijk, priester-wijding, vorm­sel) hebben hun eigen liturgi­sche vorm. Die liturgische vorm wordt door de Kerk in de liturgi­sche boeken gegeven, waaronder het (altaar)­mis­saal  voor de H.Mis (Missale Romanum) en de getijdenboeken voor het uurgebed (Liturgia horarum).